Megkezdődött a lengyel elnökválasztás második fordulója

DUDA, Andrzej, Lengyelország
Varsó, 2019. november 11. Andrzej Duda lengyel államfő beszédet mond az ismeretlen katona sírjánál a függetlenség napja alkalmából tartott megemlékezésen Varsóban 2019. november 11-én. Lengyelország 123 év után 1918-ban ezen a napon vált ismét egységes, független állammá. Ezt megelőzően az Osztrák–Magyar Monarchia, Oroszország és Németország felosztották egymás közt. Jobbról Agata Kornhauser-Duda, Andrzej Duda felesége. MTI/EPA-EPA/Leszek Szymanski
Vágólapra másolva!
Megnyíltak vasárnap a szavazóhelyiségek a lengyelországi elnökválasztás második fordulójában.
Vágólapra másolva!

Közel 30 millió választásra jogosult állampolgárt várnak az urnákhoz, hogy megválasszák az államfőt.
A legfőbb közjogi méltóság betöltéséért a június 28-i első fordulóban legtöbb szavazatot szerzett Andrzej Duda hivatalban lévő államfő, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje, valamint a második helyen végzett Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, a liberális Polgári Platform jelölje indult.

Az első fordulóban Duda a szavazatok 43,5 százalékát kapta, míg Trzaskowskit a szavazók 30,5 százaléka támogatta.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) támogatásával induló jelenlegi lengyel elnök, Andrzej Duda a győzelem jelét mutatja az elnökválasztás vasárnapi első fordulója után a lengyelországi Lowitzban 2020. június 28-án Forrás: MTI/AP/Petr David Josek

A második fordulóban várhatóan szoros lesz a mezőny, a két 48 éves politikus ugyanis kilenc másik jelöltet szorított ki a versenyből, és számíthatnak az ő támogatóik szavazatára is.

Az urnákat este kilenckor zárják, utána várhatóan közzéteszik a szavazóhelyiségből távozók megkérdezésével készült exit poll felmérések eredményeit.