Oroszországban hatezer alá csökkent az újonnan megfertőződöttek száma

koronavírus Moszkva könyvvásár Vörös tér
Műanyag arcvédő pajzsot viselő nő a moszkvai Vörös téren nyílt könyvvásáron 2020. június 6-án.
Vágólapra másolva!
Az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában 5940-nel 777 486-ra emelkedett Oroszországban a hétfőn közölt hivatalos adatok szerint.
Vágólapra másolva!

A napi növekmény, amely arányát tekintve 0,8 százalékos, április 29. óta először csökkent 6 ezer alá. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 26,2 százaléka tünetmentes.

Műanyag arcvédő pajzsot viselő nő a moszkvai Vörös téren Forrás: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a koronavírus-fertőzöttek számát tekintve, az Egyesült Államok (3 773 260), Brazília (2 098 389) és India (1 118 206) után. Az aktív esetek száma 2597-tel 211 457-re nőtt.

A halálozások száma 85-tel - ez a legalacsonyabb napi növekmény május 4. óta - 12 427-re, a gyógyultaké pedig 3258-cal 553 602-re emelkedett.

Moszkvában a diagnosztizált fertőzöttek száma 591-gyel 233 545-re, a halálos áldozatoké 15-tel 4314-re, a gyógyultaké pedig 379-cel 170 918-ra nőtt. Koronavírus-fertőzés gyanújával 272 681 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Az orosz védelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy befejezte a Covid-19 elleni vakcina tesztelését,

és kiírta a hadsereg központi, Nyikolaj Burdenko akadémikus nevét viselő kórházából az oltóanyag hatásmechanizmusa klinikai ellenőrzésében részt vevő önkéntesek második 18 fős csoportját. A tárca szerint a kísérlet minden részvevőjében kialakult az immunitás, mellékhatást nem észleltek.

Az első orosz vakcinát, amelynek hivatalos tesztelését június 18-án kezdték meg,

a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) fejlesztette ki. Klinikai tesztelésében és az eredmények kommunikációjában katonai és polgári intézmények is részt vettek.

Védőfelszerelésben tett látogatást Vlagyimir Putyin orosz elnök az egyik moszkvai kórházban Forrás: AFP/Alexey Druzhinin

A Bloomberg többtucatnyi, meg nem nevezett forrásra hivatkozva hétfőn azt állította, hogy

az orosz elit közelebbről meg nem határozott része már áprilistól hozzáférhetett a kísérleti oltóanyaghoz.

Az amerikai hírügynökség szerint több száz ember élt a védőoltás lehetőségével.

A Bloomberg szerint a Rusal és a PhosAgro vállalatnál is volt mód a vakcinálásra, de a cégek nem kívánták kommentálni az értesülést.

Alekszandr Gincburg, a Gamaleja Intézet vezérigazgatója azt mondta, nem tud róla, hogy politikusok és üzletemberek hozzáférhettek az oltóanyaghoz,

ahogy a Bloomberg állítja. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője sem válaszolt a neki írásban feltett kérdésre, hogy vajon Vlagyimir Putyin elnök vagy az államfői hivatal valamelyik alkalmazottja kapott-e oltást a koronavírus ellen.

Korábbi jelentések szerint a fejlesztés alatt álló vakcinát elsőként nem hivatalosan a Gamaleja Intézet munkatársai önmagukon próbálták ki.