Újfajta védekezési taktikát találtak ki Belgiumban, az eredmény katasztrofális, egyre több a beteg

koronavírus, vírus, Belgium, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés
Illustration picture shows the official start of the reported summer sales period, Saturday 01 August 2020 in Brussels. The summer sales period was reported by one month due to the ongoing coronavirus crisis. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK
Vágólapra másolva!
Miközben az Egészségügyi Világszervezet szombaton Genfben arról értekezett, hogy a koronavírus-járvány még „nagyon hosszú ideig tarthat", a belga járványügyi szakemberek ismét figyelmeztetni próbálják a védekezésben ezúttal is késlekedő kormányt: nagy a baj Belgiumban. A Le Soir napilapban megjelent adatok szerint a koronavírussal megfertőződött emberek száma egy hét alatt megduplázódott, és elérte a napi 448 új fertőzöttet. De Franciaországban is súlyosbodik a járványhelyzet.
Vágólapra másolva!

Új védekezés - még több beteg Belgiumban

A Sciensano belga egészségügyi hatóság szombati jelentése értelmében július 22-28. között a napi új fertőzések száma tehát elérte a 448-at (448,1), ami a múlt heti adatokhoz képest 104%-os növekedést jelent. A százezer főre jutó koronavírusos megbetegedések száma látványosan növekedett, de napi 23 fővel lett több azon betegek száma is, akik kórházi ellátásra szorulnak, ez 88%-os növekedés az előző héthez képest.

- írja a Le Soir azzal összefüggésben, hogy a belga járványügyi védekezés központi eleme a „szociális buborék”, azaz az egyes emberek kapcsolattartási körének nagysága, az, hogy ki hány fővel tarthat rendszeres kapcsolatot. A hasonlat azért is találó, mert míg a képregényekben a szöveget egy „buborékba” írják, és ezáltal a buborék értelmet nyer, szakértők szerint ez nem mondható el a „szociális buborékra”, arra pedig különösen nem, hogy Belgium a járványügyi védekezést szinte kizárólag a szociális érintkezésekre alapozza.

Vásárlók Brüsszelben 2020. augusztus 1-jén Forrás: AFP/Nicolas Maeterlinck

A belga hatóságok a járvány gyengülése vagy erősödése során ezt veszik alapul, és erre építik a lassan 600 napja kormány nélkül levő ország járványügyi stratégiáját. Azaz, amikor felerősödik a járvány, csökkentik azon személyek számát, akikkel kapcsolat tartható.

Yves Van Laethem járványügyi szakember szerint ez a módszer egyedülálló az egész világon, viszont sikertelen. Nem beszélve arról, hogy a „legálisan” kapcsolatot tartók számát a belga átlagcsaládra, a gyermekekkel egy fedél alatt élő párokra szabták,

és ez a belga társadalomnak csak 37%-át reprezentálja.

Ráadásul a belgák ezt a szabályt teljesen félreértelmezték, de szinte mindegy is az értelmezés, hiszen - és ez a lényeg és a legnagyobb probléma -

helyi információink szerint szinte senki sem tartotta és tartja be a szabályt. És nem is tudják betartatni.

Az üzletekben és éttermekben is kötelező a védőmaszk viselése. Járókelők Brüsszelben 2020. július 25-én Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

A helyzetet tovább nehezíti, hogy a hagyományosan liberális belga társadalomban se szeri se száma a maszkviselet ellen tiltakozó Facebook-csoportoknak, de rendszeresek a tiltakozások az ellen is, hogy a nyomonkövetés biztosítása érdekében a vendéglátóhelyekre érkező vendégeknek kötelező legyen megadni személyes adataikat és elérhetőségüket. Míg ennek az intézkedésnek a bevezetése Németországban kevésbé okozott problémát, Belgiumban az egyén szabadságjogainak túlzottan liberális szavatolása, az tehát, hogy mindenki maga döntse el, szolgáltat-e adatot vagy sem, a közösség érdekei fölé helyeződik.

Bármennyire is szükség lenne rá, nem akarja a francia kormány a határellenőrzéseket

Franciaországban is romlik a helyzet a nyaralási szezon elindulásával. A hivatalos közegészségügyi adatok szerint négy hónapja először növekedett az intenzív osztályokon levő koronavírusos betegek száma,

és július 30-án rekordnagyságú, 1377 új esetet és 16 halottat rögzítettek az országban 24 óra alatt.

A Le Figaro arról ír, hogy a nyugat-francia Mayenne megyében a legsúlyosabb a helyzet, a koronavírus-járvány felerősödése miatt augusztus 3-tól a megye 69 településén lesz kötelező a maszk használata, utcán is. A francia járványügyi hatóság a területet „különösen kockázatos zónának” minősítette, figyelembe véve a megbetegedések számának ugrásszerű növekedését. A megyében 10 ezer főre 111,7 koronavírus-fertőzött jut a hivatalos adatok szerint, növekedő tendenciát mutatva.

A városok közül egyre drámaiabb a helyzet Lille-ben és Tours-ban.

"Itt védőmaszk kötelező" felirat Lille városában az utcán 2020. július 30-án Forrás: AFP/Denis Charlet

A belga RTBF közszolgálati csatorna értesülése szerint a koronavírus terjedése Franciaországban általánossá vált, francia szakértők pedig úgy vélik, hogy ennek alapvetően az az oka, hogy a spanyol-francia és az északi belga-francia határon

ami különösen azért veszélyes, mert mindkét Franciaországgal határos országban az elmúlt hetekben jelentős mértékben megugrott a fertőzöttek száma.

A társadalom józanabb részében felmerült a határellenőrzések szigorításának lehetősége,

de a köztudottan ultraliberális, a határok mindenáron való nyitvatartását erőltető Macron-kormányzat erről hallani sem akar annak ellenére, hogy a járvány első hullámában kialakult katasztrófahelyzethez a hibás kormányzati döntések mellett éppen a határok minden áron való nyitvatartása is hozzájárult.

A szakértők azt is megállapították, hogy a francia fertőzések számának növekedése egyértelműen „kívülről”, a vírus behurcolásával történik,

pedig naponta 3000 beutazót tesztelnek.

Tizenhat országot minősített „kockázatosnak” a francia járványügyi hatóság, köztük az USA-ból, Brazíliából, Peruból, Panamából és Indiából érkezőket tesztelik nagy számban, de ezen a listán található három afrikai ország, Madagaszkár, Dél-Afrika és Algéria is.

Olaszországból is korlátlanul jöhetnek be Franciaországba - néhány napja derült ki, hogy az egyik illegális migránshajón a bevándorlók négyötöde koronavírusos volt. Közülük sokan egyszerűen elszöktek a karantén elől.

A francia helyzet jellemzője egyébként alapvetően az, hogy a vírus mindenütt jelen van, hét régióban folyamatosan súlyosbodik a helyzet, ezek között található például a szűkebb értelemben vett Párizs is, amelyet a belga hatóságok már a „vörös zónába”, azaz a veszélyes területek közé soroltak. Az innen hazatérő belgáknak nyomtatványt kell kitölteniük, és karanténba kell vonulniuk. Országos szinten az egy fő által megfertőzhető személyek száma 1,12-1,87%-ra tehető, utóbbi arány már komoly aggodalomra ad okok a járványügyi szakértők véleménye alapján.

Szabadtéri mozi a vízparton napozószékekben, illetve a vízen csónakokban ülő nézőkkel Párizsban 2020. július 18-án, miután a városban megnyitották a szokásos nyári plázsokat Forrás: MTI/EPA/Mohamed Badra

Szintén országos adat az is, hogy a július 20-26. közötti héten az új esetek száma 54%-kal növekedett meg, a 100 ezer főre vetített koronavírusos betegek száma pedig megközelítette a 10-et (9,5), ez az arány a francia tengerentúli megyében, Guyane-ben elérte a 230-at.

A Le Figaro szerint nagyon úgy tűnik, hogy a helyzetet a hatóságok már nem tudják ellenőrzés alatt tartani.

Ami még inkább aggodalomra ad okot Franciaországban, az az, hogy a vírus az új hullámban a 20-30-as korosztályt is megtámadja, ami azért jelent veszélyt, mert náluk nem feltétlenül okoz tüneteket a vírus, viszont nagyon könnyen szuperhordozókká válhatnak, azaz rengeteg idősebb embernek képesek tovább adni a fertőzést, akik súlyosan megbetegedhetnek. A francia fiatalok döntő többsége a felmérések szerint azért kapja el a vírust, mert a minimális korlátozást sem tartja be, maszkot sem hajlandó hordani.