Döbbenet: a svéd járványszakértő továbbra sem javasolja maszkok viselését

pandemic virus Horizontal
Anders Tegnell szerint a maszkviselésnek több a hátránya, mint az előnye
Vágólapra másolva!
Svédország járványszakértője továbbra sem javasolja a koronavírus-járvány ellen maszkok viseletét. Anders Tegnell a svéd közszolgálati rádióban úgy nyilatkozott, hogy az ajánláshoz további kutatási eredményeket vár hivatala a maszkviselet előnyeiről.
Vágólapra másolva!

Anders Tegnell egy nappal azután mondta ezt, hogy a svéd Karolinska Intézet jelentésben foglalt állást a maszkok mellett, mert arra jutott, hogy

azok akadályozzák a kórokozó terjedését.

Tegnell szerint viszont az intézet nem állt elő új ismeretekkel, csupán köztudott állításokat fogalmazott meg. A legfőbb svéd járványszakértő szerint ráadásul több lehet a maszk hátránya, mint előnye, mivel ha nem megfelelően használják, a fertőzés továbbadását segítheti.

Anders Tegnell szerint a maszkviselésnek több a hátránya, mint az előnye Forrás: AFP/TT News Agency/Stina Stjernkvist

A kérdésre, miszerint ha így van, akkor miért javasolja, sőt teszi kötelezővé az országok többsége a maszkok viseletét, Tegnell azt felelte, hogy ezt tőlük kell megkérdezni, majd pedig felhívta a figyelmet arra, hogy a "maszkpárti" országok közül néhányban sebesen terjed a járvány.

- mondta a svéd közegészségügyi hivatal járványügyi szakértője.

Alig korlátozzák az emberek életét Svédországban, a maszkhasználat sem jellemző Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A 10 millió lakosú Svédországban keddig 5747-en haltak meg a járvány miatt - tízszer annyian, mint Magyarországon -, és 81 ezer 181-en fertőződtek meg bizonyítottan koronavírustól. Stockholm nem vezetett be korlátozásokat a járvány tetőpontján sem, és maszkviseletet sem javasolt a lakosságnak.