Az Indiai Oltóanyag Intézet (SII) gyártaná a koronavírus elleni vakcinát a szegényebb országok számára - tudatta a genfi székhelyű Oltóanyag és Immunizációs Világszövetség (GAVI) pénteken.

A GAVI 100 millió adag vakcina gyártására adott megrendelést az indiai intézetnél. A dózisonként legfeljebb három dollár (880 forint) értékű oltóanyagot 92 ország között osztanák szét. "Túl gyakran tapasztaltuk azt, hogy a leginkább veszélyeztetett országok a sor végén állnak az új kezelési és diagnosztikai módszerek, valamint oltóanyagok esetében" - jelentette ki Seth Berkley, a GAVI vezetője. Hangsúlyozta, a koronavírus-vakcina esetében máshogy kell a dolgoknak alakulniuk.

Az Oltóanyag és Immunizációs Világszövetség 100 millió adag vakcina gyártására adott megrendelést. (A kép illusztráció)Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Frankhoermann/Sven Simon

Berkley szerint mindez a tehetős országok érdekét is szolgálja, hiszen a kereskedelem, a világgazdaság és általában véve a társadalmak is addig fognak szenvedni, míg a pandémiát nem sikerül globálisan megfékezni.

A megállapodás értelmében a GAVI már előzetesen pénzt ad az indiai intézetnek gyártókapacitása kibővítésére.  Amennyiben egy megfelelő oltóanyag megkapja a hivatalos jóváhagyást, úgy a megrendelt mennyiséget akár már 2021 elején legyárthatják.

A világon még nincs végleges vakcina a koronavírus ellen, viszont a Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint világszerte 165 kísérlet folyik. Ezek közül 139 még nem érte el a klinikai tesztelés szintjét, 26 esetében viszont megkezdődött a kipróbálás pácienseken.