Azbej Tristan: Kötelességünk személyesen segíteni az üldözött keresztényeknek

AZBEJ Tristan
Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!
Erkölcsi, keresztény kötelesség személyesen, helyben segítséget nyújtani az üldözött keresztényeknek - mondta Azbej Tristan államtitkár csütörtökön Budapesten.
Vágólapra másolva!

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára a Hungary Helps program és partnerszervezetei munkatársainak tartott, a válságövezeti szolgálatra felkészítő, úgynevezett túlélőprogram elvégzése után beszélt erről.

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség (MH) egyhetes tanfolyamát tizenegyen, köztük Azbej Tristan végezte el.

Az államtitkár az oklevél átvétele előtt hangsúlyozta: a Hungary Helps program munkatársainak feladata, hogy megbizonyosodjanak arról,

a magyar adófizetők pénze valóban a rászorulókhoz kerül-e.

Ez a munka nem végezhető minisztériumi hivatalok íróasztalai mögül, csak személyesen.

Azbej Tristan megköszönte a honvédségnek, hogy "alaposan felkészültek" a Hungary Helps program munkájából, és így az államtitkárság munkatársai valóban hasznos kiképzést kaptak. A tananyag a válságövezetben előforduló nagyon sok veszélyre felkészítette a résztvevőket - mondta, példaként említve, hogy megtanulták felismerni az aknaveszélyt.

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára beszédet mond a Hungary Helps program és partnerszervezetei munkatársainak tartott, a válságövezeti szolgálatra felkészítő, úgynevezett Veszélyes környezet tudatosság tanfolyam okleveleinek átadásán a Miniszterelnökség Naphegy téri épületében 2020. szeptember 3-án Forrás: MTI/Soós Lajos

Kitért arra is: azáltal, hogy felkészültek a veszélyhelyzetekre, jobban megismerték támogatottjaik mindennapjait is. Nekik mindössze néhány napig kell elviselniük, túlélniük ezeket a körülményeket, azoknak azonban, akiken segítenek, az életük része a fenyegetettség.

Az államtitkár elmondta azt is:

a koronavírus-járvány után elindítják a Hungary Helps önkéntesprogramját,

és az önkéntesek felkészítésében is számítanak majd a honvédség segítségére.

Kiss Róbert ezredes, az MH Béketámogató Kiképző Központjának parancsnoka ismertette: a 2017-ben indult, eddig tíz alkalommal megtartott tanfolyam célja, hogy a diplomatákat és a civil szervezetek munkatársait felkészítse azokra a veszélyhelyzetekre, amelyekkel válságövezetekben találkozhatnak. A tananyagban a többi között térképismeret, aknaismeret, egészségügyi ismeretek, betegellátási, vallási és társadalmi ismeretek szerepelnek.