Ciprus Libanonnal együttműködve tartóztatná fel a Földközi-tengeren keresztül érkező migránsokat - közölte a ciprusi belügyminiszter hétfőn.

Nikosz Núrisz jelezte, a ciprusi hatóságok képviselői Libanonba utaznak, hogy a bevándorlók feltartóztatásának "legjobb és leghatékonyabb" módszeréről konzultáljanak helyi partnereikkel.

Megteltek a ciprusi befogadóközpontokForrás: AFP/Christina Assi

Az utóbbi napokban több mint százötvenen érkeztek a ciprusi felségvizekre, sokan közülük szíriai állampolgárok, de vannak köztük libanoniak is. A menedékkérők egy részét partra engedték, a többieket viszont a ciprusi hatóságok bérelt hajóval visszavitték Libanonba. 

A nicosiai belügyminisztérium hétfőn vészhelyzeti ülést tartott a menedékkérők miatt.  Núrisz hangsúlyozta, hogy országa nincs többé abban a helyzetben, hogy további "gazdasági bevándorlókat" fogadjon, mivel tele vannak a befogadóközpontok. 

Ciprus régóta sérelmezi, hogy a földközi-tengeri migrációs mozgások különös tehertételt jelentenek neki. Nicosia szerint lakosságarányosan Cipruson a legmagasabb azok száma, akik első ízben nyújtanak be menedékkérelmet. A sziget mindössze 160 kilométerre található a libanoni partoktól, és Szíria még közelebb fekszik hozzá.

Egymillió menekült van Libanonban

Libanon már így is hozzávetőleg egymillió menekültet fogadott be a szomszédos Szíriából. Mindemellett az ország súlyos gazdasági válsággal küzd, amit tovább súlyosbítottak a bejrúti kikötőben augusztus 4-én nagy valószínűséggel gondatlanságból bekövetkezett, nagy erejű robbanások, amelyek miatt több mint 190-en haltak meg, és mintegy hatezren megsérültek.