Rekord sok, több mint háromezer új fertőzött Csehországban

koronavírus Csehország
Cseh állampolgárok szállnak le a Prága-Rijeka közvetlen vonatjáratról az Adria-parti városban 2020. július 1-én.
Vágólapra másolva!
Tovább romlik a járványhelyzet Csehországban, és meredeken nő a koronavírus-fertőzöttek napi száma.
Vágólapra másolva!

A laboratóriumi vizsgálatok csütörtökön 3130 személynél mutatták ki a fertőzést,

a napi fertőzések száma így első ízben már a háromezret is meghaladta.

Az egészségügyi minisztérium péntek reggeli kimutatása szerint az aktív fertőzöttek száma jelenleg 20 281, ami szintén új rekordot jelent.

Cseh állampolgárok szállnak le a Prága-Rijeka közvetlen vonatjáratról az Adria-parti városban 2020. július 1-én Forrás: AFP/Denis Lovrovic

A járvány március elsejei kirobbanása óta Csehországban 44 155-en fertőződtek meg, csaknem a háromötödük már kigyógyult betegségéből.

Bár a betegség lefolyása az esetek döntő többségében enyhe,

gyorsan emelkedik a kórházi kezelésre szorulók és a súlyos állapotban lévők száma is.

Csütörtökön 413 beteg volt kórházban, közülük 91 állapotát súlyosnak minősítették az orvosok. Ezek a betegek lélegeztetőgépre vannak kapcsolva.
A fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeiben eddig 489 ember halt meg, közülük négyen csütörtökön.

Ha tovább romlik a járványhelyzet, újabb óvintézkedésekre lesz szükség

Adam Vojtech egészségügyi miniszter a közszolgálati rádiónak nyilatkozva elismerte: a járványhelyzet nem jó, egyre romlik és

nem kizárt, hogy újabb országos óvintézkedésekre lesz szükség.

A szaktárca pénteken felülvizsgálta az úgynevezett szemaforrendszert, amelyben színekkel jelölik a járványhelyzetet az egyes régiókban. A térképen megjelent a piros szín, amely a legsúlyosabb helyzetet jelzi. Ezt Prága kapta, ahol a legrosszabb a helyzet, és százezer lakosra már több mint 200 fertőzött jut. Stefan Hrib főpolgármester bejelentette, hogy

a jövő hét folyamán a prágai középiskolák, főiskolák és egyetemek áttérnek a távoktatásra.

Országos szinten új intézkedésként péntektől kezdve az általános iskolák felső tagozatú (6.-9. osztály) tanulói és tanítói az órákon is kötelesek védőmaszkot viselni. Az új koronavírus-esetek több mint egyötödét ugyanis az utóbbi időben az iskolákban mutatták ki.

A járvány közösségi terjedését jelző narancssárga régióból, amely a pirostól egy fokkal alacsonyabb szintű, már több mint egy tucat van. A kisebb kockázatot jelző zöld színt több mint 40 járás kapott, ezek az ország több mint felét lefedik.

A problémamentességet jelző, fehér színű járásokból már csak néhány maradt, elsősorban Észak-Morvaországban.

Csehországban 70 járás van.

Ladislav Dusek, az egészségügyi információk és statisztikák intézetének (ÚZIS) igazgatója szerint szeptemberben eddig 19 539 ember kapta el a fertőzést.

- jelentette ki Dusek. Szerinte a védőmaszkok következetes hordása és a higiéniai előírások betartása a felére is csökkentheti a járvány terjedési ütemét.

Csehországban szeptember 10-től kötelező a védőmaszkok használata a zárt termekben, épületekben, a vendéglők és a szórakozóhelyek pedig éjféltől reggel hatig zárva tartanak.