A héten döntenek a lengyel kormány összetételéről. Andrzej Duda rámutatott, hogy a jelenlegi konzervatív összefogás helyzetét rendezni kell, mert az országban békére és stabilitásra van szükség. Hozzátette, pozitívan áll a tárgyalásokhoz - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Belső ellentétek után újraszerveződik a lengyel kormánykoalíció, az Egyesült Jobboldal. Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság vezetője még nyár elején jelentette be, hogy változások lesznek a kormányban, melyet egy nemrég történt állatvédelmi törvény fölötti bizonytalanságok most el is indítottak.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő elmondta, valóban voltak nehézségek a koalíción belül is, hiszen három párt közös kormányzásáról van szó, melyet a közös értékek tartanak össze, azonban hozzátette, ha a kormány működését segíti, a Jog és Igazságosság kész kiválni a koalícióból és kisebbségi kormányt alakítani.

A "kisebbségi" kifejezésnél látni kell ugyanakkor, hogy jelenleg a koalíciónak 235 képviselője van a 460 fős parlamentben, melyből a Jog és Igazságosság 198-at ad. A wPolitice arra is felhívja a figyelmet, hogy a kormány törvényjavaslatait általában több szavazattal fogadják el, mint ahány képviselője a koalíciónak van.

Andrzej Duda lengyel elnökForrás: MTI/PAP/Leszek Szymanski

Andrzej Duda államfő a TVN24-nek adott interjújában úgy fogalmazott, optimistán áll a végkimenetelhez és úgy hiszi az Egyesült Jobboldal egységben kerül majd ki a tárgyalásokból.