Amerikai szenátusi jelentés készül Joe Biden fiának kétes üzleti ügyeiről

GettyImageRank3 VERTICAL USA New York City Lincoln Center Arts Culture and Entertainment Attending Town & Country Hunter Biden Screening Generosity Of Eye C Philanthropy Summit NEW YORK, NY - MAY 28: Hunter Biden attends the T&C Philanthropy Summit with s
Hunter Biden
Vágólapra másolva!
Joe Biden amerikai demokrata párti elnökjelölt fiának, Hunter Bidennek az ukrajnai, orosz és kínai üzleti ügyeiről hozott nyilvánosságra részletes jelentést a republikánus többségű szenátus két bizottsága szerdán.
Vágólapra másolva!

A szenátus belbiztonsági bizottsága, valamint a pénzügyi bizottság jelentése Joe Biden elnökjelöltet nem hibáztatta, de utalt arra, hogy Hunter Biden, aki a Burisma állami gázcég igazgatósági tagja volt, ukrajnai munkája

összeférhetetlen volt

azzal, hogy apja, Joe akkoriban az Obama-kormányzat alelnökeként a többi között éppen Ukrajnával foglalkozott. A jelentés megállapította:

Hunter Biden az apja pozíciójának köszönhetően szerzett pénzt,

amikor az ukrán gázvállalat igazgatósági tagja lett.

Hunter Biden Forrás: AFP/2014 Getty Images/Astrid Stawiarz

Rendkívül kínos

Munkavállalása aggodalmat keltett az Obama-kormányzat legalább két tisztségviselőjében is. Köztük volt George Kent, az ukrajnai amerikai nagykövet helyettese, aki egy 2016-os keltezésű e-mailben jelezte az amerikai külügyminisztériumnak, hogy az ifjabb Biden jelenléte a Burismánál

Amos Hochstein, egy másik külügyi tisztségviselő közvetlenül Joe Biden alelnöknek referált aggodalmairól, kifejtve neki, hogy attól tart, az oroszok a fia igazgatósági tagságát használják fel hamis információk terjesztésére.

Joe Biden nem lépett az ügyben

- hangsúlyozta a két szenátusi bizottság jelentése. "A két szenátusi bizottság elnöke a vizsgálat során feltárta, hogy az Obama-kormányzat tisztában volt azzal, hogy Hunter Biden igazgatósági tagsága a Burismában problematikus, és hatással van az Ukrajnával kapcsolatos amerikai politika hatékony megvalósítására" - olvasható a jelentésben. A dokumentum részletesen taglalja Hunter Biden kiterjedt üzleti érdekeltségeit Ukrajnában, Oroszországban és Kínában is. Joe Biden kampányának szóvivője, Andrew Bates közleményben utasította vissza a 87 oldalas jelentést.

Joe Biden és a fia nem reagált a jelentésre.

A The New York Post kiemelte az üggyel kapcsolatban, hogy Hunter Bidennek 2015-ben összesen 3,5 millió dollárt utalt át egy orosz milliárdosnő, Jelena Batyurina, aki Jurij Luzskov, az egykori moszkvai polgármester özvegye. Az átutalást a Hunter Biden és John Kerry amerikai külügyminiszter mostohafia, Chris Heinz által létrehozott közös beruházási cég kapta "kölcsön-megállapodás" címén. Batyurina vállalkozása azóta csődeljárást kért.