Így foglalta el az erőszakos, antiszemita szélsőbal a sárgamellényesek mozgalmát

Demonstration in Paris against the pension reform 05/12/2019 5 decembre 5 décembre Demo Firemen Jean-Paul Delevoye OK boomer black black bloc casseur casseurs DEMONSTRATION emeute extreme gauche france greve generale grevé grčve manifestation mobilisation
Protester clash with police during demonstration against pensions reform in Paris December 5, 2019. Affrontement entre des manifestants et la police lors de la manifestation contre la reforme des retraites a Paris le 5 decembre 2019.
Vágólapra másolva!
A szélsőbaloldal elfoglalta a sárgamellényesek mozgalmát Franciaországban, és ezzel meg is szüntette, erről ír az Európában Douglas Murray mellett legsikeresebb és legolvasottabb esszéíró, Eric Zemmour.
Vágólapra másolva!

Már nincs mozgósítás a találkozóikon, lelkesedés sincs; és főként elveszett az egész ország hallgatólagos jóváhagyása, így kezdi írását a nagyszerű esszéíró, Eric Zemmour.

"A „sárgamellényesek", úgy tűnik, 2020 őszén egyfajta végjátékhoz érkeztek. Mint a kiöregedő bokszolók híres utolsó mérkőzése.

Már nincs mozgósítás a találkozóikon, lelkesedés sincs; az egész ország hallgatólagos jóváhagyása pedig főképp hiányzik.

Idézzük fel a „sárgamellényes" mozgalom eredetét: elsősorban egy adó elleni lázadás volt. Már feledésbe merült, de az első felháborodott reakciókat a kőolajtermékekre kivetett adó emelése váltotta ki. Hasonlított az 1950-es évek poujadista (jobboldali adóellenes mozgalom) „sárgamellényeseire", vagy a régi rezsim „érzelmeire" a királyi adószedőkkel szemben. Azt mondhatjuk, hogy egy jobboldali mozgalom volt, de legalábbis nem baloldali. Sőt, a baloldal eleinte vagy gyanakvással tekintett a „sárgamellényesekre", vagy sértegette őket. Mielőtt még bármit nyilatkoztak volna, a kommunisták bunkóknak, rasszistáknak, nőgyűlölőknek nevezte őket."

Ezután Zemmour egy nagyszerű könyvre utalt, a Külvárosi Franciaország című Christophe Guilluy-műre. Guilluy várostörténész és szociológus, az egyik legtehetségesebb Franciaországban. Néhány éve arra hívta fel nyílt levélben Brüsszel figyelmét, hogy a nemzetek feletti Európa helyett a nemzetek Európájának kell eljönnie.

A Külvárosi Franciaország című könyvben "az ország fellázad, a tősgyökeres francia és az európai származású munkavállalók és alkalmazottak országa lesz, és visszaszorítja a metropoliszokban a bérleti díjak növekedését, a külvárosokban pedig az arab-muszlim bevándorlást. Egyébként, a minden szombaton megtartott „sárgamellényes" tüntetések Párizsban és más nagyvárosokban látszólag ezeknek a helyeknek a szimbolikus visszafoglalása volt, ahonnan elűzték őket.

De a „sárgamellényeseket" átnevelték, mint Pekingben a kulturális forradalom idején, és úgy kezdtek beszélni, mint a CGT (szakszervezet) aktivistái.

Sárgamellényesek és szakszervezeti tagok tüntetnek Párizsban a kormány tervezett nyugdíjreformját ellenző általános sztrájk harmincegyedik napján, 2020. január 3-án Forrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Zemmour szerint persze Guilluy nem láthatta előre, hogy a „sárgamellényesek" mellett ott ügyködnek a feketeruhások (Black Blocks), a szélsőbaloldali antifák és a külvárosi söpredék.

Az első csoport törhetett-zúzhatott, a második fosztogathatott, a rendőrség mindezt kíváncsi várakozással szemlélte.

Miután a Diadalívnél a külvárosi gengszterek is kitombolták magukat, a rendőrség újjászerveződött és lecsapott... a „sárgamellényesekre".

A rendőrség a sárgamellényesektől sohasem félt, azokat bátran összeverte, míg az agresszív szélsőbaloldali tüntetőket meg kerülte.

De a fosztogató, gyújtogató, boltokat kirabló feketeruhásoktól is félnek.

Az is ismert, az Origo is beszámolt róla: a sárgamellényesek közé keveredett szélsőbaloldali tüntetők megtámadták az utcán Alain Finkielkraut ismert francia filozófust, antiszemita szidalmakat kiabáltak és össze akarták verni. A rendőrök mentették meg a 70 éves tudóst. Igaz, egyetlenegy szélsőbaloldali antiszemita támadót sem tartóztattak le.

A világhírű esszéista így folytatja: "Guilluy főképpen nem láthatta előre a szélsőbaloldal manipulatív zsenialitását, amely úgy tudott behatolni a „sárgamellényesek" közé, mint kés a vajba. Kiderült róluk, hogy sem vezetőik, sem politikai vonaluk, sem pedig ideológiai struktúrájuk nincs. A La France insoumise (a francia kommunista párt voltaképpen, vezetőjük Jean-Luc Mélanchon) óaktivistáinak felügyelete alatt a „sárgamellényesek" már nem beszéltek adókról, és már meg sem merték említeni a bevándorlást. Csak új alkotmányt és „RIC" -et (Polgári kezdeményezésű népszavazást) követeltek. A „sárgamellényesek" úgy kezdtek beszélni, mint a CGT (baloldali szakszervezet) aktivistái. Néhányan elfogadták a „küzdelmek konvergenciáját" a Traoré nővérekkel. Mindent a szélsőbaloldal uralt. A „bien-pensant" illedelmes média, amely addig sértegette és megvetette, elkezdte bálványozni és tisztelni őket, miközben - a közlekedőedények mintájára - az állományuk kiürült.

Emmanuel Macron, aki annyira félt, hogy egy napig helikopter körözött az Élysée körül, hogy szükség esetén kimenekítse, fellélegezhetett. Nem az ő „nagy vitája" győzte le a „sárgamellényeseket", hanem a fekete tömbök és antifák, a külvárosi söpredék és a szélsőbaloldal. Csupa jó ember."