Donald Trump: Csaknem 200 millió gyorsteszt kiszállítását kezdik meg a napokban

Horizontal US President Donald Trump speaks on judicial appointments in the Diplomatic Reception Room of the White House in Washington, DC on September 9, 2020. (Photo by MANDEL NGAN / AFP)
Donald Trump
Vágólapra másolva!
Donald Trump amerikai elnök csaknem 200 millió koronavírus-gyorsteszt kiszállítását helyezte kilátásba az Egyesült Államokat alkotó tagállamoknak és különböző intézményeknek hétfőn délután a Fehér Ház Rózsakertjében tartott sajtókonferenciáján.
Vágólapra másolva!

Leszögezte: most, hogy az iskolákban országszerte újra megkezdődik a tanítás, elsődleges fontosságúnak tartja a gyorstesztek kiszállításának megkezdését.

- fogalmazott. Hozzáfűzte: a szövetségi kormányzat által biztosított tesztcsomagok szétosztását a következő napokban meg is kezdik.

Az elnök kiemelte, hogy 100 millió tesztcsomagot a tagállamoknak osztanak ki, 50 milliót pedig közvetlenül a különösen sérülékeny közösségeknek juttatnak.

Ezen kívül további 18 millió tesztcsomagot az idősotthonok, 10 milliót a hospice-szolgáltatók és az otthoni ápolásban részt vevők, valamint egymilliót az afroamerikaiakat oktató, úgynevezett történelmi fekete főiskolák és az indián őslakosok oktatási intézményei kapnak majd. A teszteket a kormányzat költségén vásárolják meg és bocsátják az érintettek rendelkezésére.

Donald Trump Forrás: AFP/Mandel Ngan

A sajtókonferencián részt vett Mike Pence alelnök, Alex Azar, az emberi erőforrások és az egészségügy minisztere, valamint Scott Atlas, a kormányzat járványügyi tanácsadó testületének tagja. Mike Pence és Scott Atlas is arra hívta fel a figyelmet, hogy a tesztelés kiterjesztésével a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek számának emelkedésére lehet számítani az elkövetkező napokban. Az alelnök szerint ez elsősorban a nyugati és a középnyugati tagállamokban lesz így. Atlas hozzáfűzte, hogy várhatóan növekszik a fertőzöttek száma ott is, ahol az emberek nem vették figyelembe a társadalmi távolságtartásra vonatkozó ajánlásokat.

Alex Azar közölte: október végére, november elejére már mintegy havi 30-40 millió ember tesztelésére lesz képes a rendszer.


Hétfőn délután sajtótájékoztatót tartott Chicago polgármestere, Lori Lightfoot, aki bejelentette: a városban könnyítenek a járvány miatti szigorú szabályokon. A rendelkezés értelmében az éttermek, eszpresszók, tornatermek megnövelhetik az egy időben fogadható klienseik számát, de a vendégeknek mindenütt, még a fitneszklubokban is kötelező lesz szájmaszkot viselni.