Keddre virradóra a szokásosnál korábban beköszöntött a tél Szlovákia északi részén és a lengyel Magas-Tátrában. A zsolnai kerületben az idei első havazás miatt figyelmeztetést adott ki a szlovák rendőrség. A szomszédos lengyel üdülővárosban, Zakopanéban pedig ma reggel helyenként szinte megbénult a közlekedés a 15-20 centiméteres hó miatt. 

Sofőrök figyelem! Lecsapott a szokatlanul hűvös ősz, hatalmas széllel kísért zivatarok vannak országszerte, északon ráadásul már havazott is  - írta ki közösségi oldalára a szlovák rendőrség. 

Több helyen is a hó miatt letört faágak nehezítik a közlekedéstForrás: Facebook/ Polícia SR

A bejegyzésben megjegyzik, hogy aki teheti, ne induljon el kocsival Zsolna megye magasabban fekvő településeire. Amennyiben mégis, tanácsos az utat téli gumikkal megtenni, és felhívják a figyelmet a nagyobb követési távolság betartására is.  A zord időjárási viszonyokról, az északon hirtelen beköszöntött télről több fotót is közzétettek a Facebook-oldalukon.

Ennél talán valamivel még rosszabb volt a helyzet kedd reggel a velük szomszédos Lengyelországban, ahol a keletebbre fekvő magas-tátrai síparadicsomban, Zakopánéban 15-20 centiméteres hó lassította, egyes mellékutakon pedig bénította meg a közlekedést.  A lengyel időjárás-előrejelzések szerint nem kizárt, hogy a térségben tartós lesz az idei első hó, ugyanis a következő egy-két éjszakán is nagy mennyiségű csapadék, és jóval fagypont alatti hőmérséklet várható.

A képre kattintva galéria nyílik!

Hóesésben gyalogol egy nő a lengyelországi Magas-Tátrában levő Zakopane üdülővárosban 2020. október 13-án. Zakopanéban az idén ősszel először havazottForrás: MTI/EPA-PAP/Grzegorz Momot