Több mint tízezer adag influenza-oltóanyagot loptak el Mexikóban egy forgalmazó cégtől, egy héttel az után, hogy 38 ezer egységnyi rákgyógyszert zsákmányoltak tolvajok.

Az egészségügyi kockázatok elleni védekezésért felelős szövetségi hatóság (Cofepris) riasztást adott ki, miután felfedezték a közkórházaknak szánt, tízezer adagnyi Vaxigrip vakcina eltűnését. Az oltóanyag-szállítmányt egy teherautóból vitték el október 12-én - közölte a hatóság. Egyúttal felszólította a kórházakat, gyógyszertárakat és a lakosságot, hogy 

ne vegyenek a lopott influenzavakcinából, mert annak a biztonságosságát nem tudják garantálni. 

Ügyészek közben bejelentették, hogy 27 zsák rákgyógyszert találtak az utcán Mexikóvárosban. Egyelőre azonban nem tudni, hogy az október 4-én egy laboratóriumból eltulajdonított gyógyszerekről van-e szó.

Mexikóban súlyos hiány van a gyerek-rákbetegek gyógyítására szolgáló gyógyszerekből, és az országban már elindult az idei influenzaszezon. 

A hatóságok nemrég influenzaoltási kampányt kezdtek, hogy elejét vegyék az influenza és az új koronavírus (SARS-Cov-2) okozta Covid-19 kombinációjának. 

A koronavírus-járvány március óta több mint 85 ezer halálos áldozatot követelt Mexikóban, ami a negyedik legmagasabb szám világszerte, miközben az igazolt fertőzések számát tekintve az ország a kilencedik a világon.