Újabb rekord, több mint 52 ezer új fertőzött Franciaországban

Franciaország, koronavírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, 2020 október
Toulouse is switching to a maximum coronavirus alert zone on Tuesday 13 October 2020. A man is walking on the banks of the Garonne. Toulouse bascule en zone d alerte maximale au coronavirus ce mardi 13 octobre 2020. Un homme marche sur les berges de la Garonne.
Vágólapra másolva!
Több mint 52 ezer új fertőzöttet regisztráltak Franciaországban az elmúlt 24 órában, még soha nem volt ilyen magas a napi fertőzésszám az országban. Akár újra országos karantént rendelhetnek el.
Vágólapra másolva!

Franciaországban 52 010 új koronavírusos esetet regisztráltak az elmúlt napon - közölte az egészségügyi minisztérium vasárnap.

116 ember halt meg a koronavírus miatt, ez valamivel kevesebb, mint az előző napon, akkor 137-en

– írja a Reuters.com.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Hans Lucas/Lilian Cazabet

A francia kormány

nem zárja ki az országos karantén újbóli elrendelését a koronavírus-járvány megfékezésére.

"Látva a járvány terjedését, semmit sem szabad kizárni a teendők közül" - mondta Cédric O digitális átállásért felelős államtitkár a France Info hírrádióban. Franciaország a hetedik ország a világon, ahol pénteken átlépte az egymilliót a regisztrált fertőzöttek száma, és azóta is napról napra emelkedik a napi esetszám.

Éjszakai kijárási tilalom

Szombat óta már a franciák kétharmadát érinti az éjszakai kijárási tilalom, amely este kilenc óra és reggel hat óra között van érvényben a százból 54 megyében.

"Az első hullám hatalmas volt sok halottal, és exponenciálisan emelkedett (a fertőzöttek száma) napról napra. Ez most más. Olyan, mintha egy kádban ülnénk, ahol a vízszint folyamatosan emelkedik és nem tudni, mikor áll meg" - mondta a BFM hírtelevízióban Mehdi Mejdoubi, az észak-franciaországi Valenciennes kórházának főorvosa.

A helyzet nem olyan hirtelen romlik, mint tavasszal,

a járványgörbe jelenleg nem napról napra, hanem inkább hétről hétre emelkedik,

amely alapján a főorvos szerint arra lehet következtetni, hogy novemberre lesz kritikus a helyzet az egészségügyi ellátásban. A szakértők egy része ezért azt kéri a kormánytól, hogy a járvány hatékonyabb megfékezésére esténként korábban kezdődjön a kijárási tilalom, hétvégénként pedig rendeljen el általános karantént.