A Molave tájfun szerdán pusztító erővel csapódott Vietnámra. A viharban legalább két ember meghalt és két halászhajó elsüllyedt a 26 fős legénységével. A szakértők szerint az elmúlt 20 évben nem volt ilyen erejű vihar az országban - az AP hírügynökség beszámolója szerint.

Quang Ngai tartomány déli középső részén egy ember akkor halt meg, amikor a nagy erejű szélben felment a tetőre, hogy megerősítse azt, de  az óránkénti 150 kilométer/órás szél lesodorta onnan. Egy másik férfit pedig egy kidőlő fa ölt meg.

A haditengerészet két mentőegységet küldött a két elsüllyedt halászhajó 26 fős legénységének megmentésére. Azt még nem lehet tudni, hogy sikerült-e kimenteniük valakit.

A helyi tévé felvételei szerint a nagy erejű szél tetőket bontott meg, fákat csavart ki Quang Ngai-ban. A közeli Phu Yen tengerparti tartományban, pedig villanyoszlopokat döntött ki, óriásplakátokat kapott fel a szél, miközben több házat és halgazdaságot is elpusztított a vihar.

A heves esőzések miatt megáradtak a folyók, és elöntötték a településeket VietnámbanForrás: AFP/Manan Vatsyayana

Mintegy 40 000 embernek kellett elhagynia az otthonát, ők evakuálási központokban töltötték az éjszakát. 

A helyi hatóságok bezárták a gyárakat, iskolákat, irodákat, és arra kérték az embereket, hogy ne menjenek ki a szabadba, hogy minél kevesebb áldozat legyen.

Nem csak Quang Dien körzet Közép-Vietnam Hue tartományában vannak ilyen állapotokForrás: AFP/Manan Vatsyayana

A tájfun közeledtével legalább 5 repülőteret bezártak, és több mint 200 járatot töröltek.  A vonatközlekedést is felfüggesztették.

Sokan meghaltak vagy eltűntek az áradásokban, fölcsuszamlásokban és a viharokbanForrás: AFP/Manan Vatsyayana

Vietnám még mindig nem heverte ki a nem sokkal korábbi folyamatos fölcsuszamlásokat. Quang Tri tartományban 22 katona tűnt el, amikor sárlavina öntötte el a laktanyát. Thua Thien Hue tartományban 17 munkás után kutattak napokig, akik vélhetően szörnyethaltak a hegyvidéki fölcsuszamlásban. Az utánuk kutató mentőmunkások közül 13 szintén egy sárfolyam áldozata lett. 

Az állami média beszámolói szerint Quang Tri tartomány folyóinak a vízállása több mint húsz éve nem volt olyan magas, mint akkor. A folyamatos esőzések miatt bekövetkezett katasztrófákban akkor összesen  136 ember halt meg, és továbbra is több tucat embert keresnek három tartományban. 

A tájfun legalább 9 ember halálát okozta a Fülöp-szigeteken, mielőtt Vietnám felé fordult volna.