Az Eta után újabb hurrikán pusztít a közép-amerikai térségben

Iota hurrikán, Nicaragua
View of a flooded street after the passage of Hurricane Eta in La Lima, Cortes, Honduras, on November 16, 2020 as Hurricane Iota -- upgraded to Category 5 -- moves over the Caribbean towards the Nicaragua-Honduras border. - Hurricane Iota strengthened into a "catastrophic" Category 5 hurricane and was set to slam into Central America late Monday, threatening areas devastated by a powerful storm just two weeks ago, the US National Hurricane Center (NHC) warned. (Photo by Wendell ESCOTO / AFP)
Vágólapra másolva!
Nicaragua még ki sem heverte az Eta névre keresztelt vihar tombolását, máris egy újabb pusztító hurrikán csapott le a térségre. A 250 kilométer/órás széllökésekkel érkező vihar szinte mindent letarolt, ami az útjába került. A következő napokban özönvízszerű esőzésekkel, áradásokkal és földcsuszamlásokkal is számolni kell - figyelmeztette a helyieket az amerikai hurrikánközpont.
Vágólapra másolva!

A trópusi vihar korábban a kolumbiai Providencián söpört végig. Iván Duque kolumbiai elnök szerint ez volt az első hurrikán, amely Saffir-Simpson hurrikánskála maximális, ötös fokozatán érte el a latin-amerikai országot.

Az amerikai hurrikánközpont tájékoztatott, hogy

Mexikóban és Közép-Amerika többi országában is érezni lehet majd az ítéletidő hatásait.

A szakértők azt várják, hogy a vihar a szárazföld belseje felé haladva veszít erejéből, és szerdára feloszlik.

Nicaraguában partot ért a négyes erősségű Iota hurrikán Forrás: AFP/Wendell Escoto

A térség még nem heverte ki az Eta pusztítását, amely november 3-án szintén négyes erősségű hurrikánként ért partot Nicaraguában, mindössze 25 kilométerre onnan, ahol most a Iota is tombol. Az Eta hatalmas károkat okozott a közép-amerikai országokban:

ezrek váltak földönfutóvá, és több mint 150 ember meghalt,

köztük egy falu mintegy száz lakója, akiket egy földcsuszamlás temetett maga alá.

A térség még nem heverte ki az Eta pusztítását Forrás: AFP/Str

A Iota az idei, szokatlanul heves atlanti hurrikánszezon 13. hurrikánja, és a harmincadik olyan vihar 2020-ban, amely elég erős volt ahhoz, hogy nevet kapjon. Az eddigi rekord évi 28 nevesített vihar volt.

A 2020-ra kitalált 21 hurrikánnevet már rég felhasználták, ezért a kutatók 15 év után először a görög ábécé betűiről nevezték el a viharokat. A hurrikánszezon júniustól novemberig tart. Szakértők szerint a trópusi viharok intenzitásának növekedése az éghajlatváltozás egyik következménye.