Nyolc rab meghalt, több mint hatvan társuk és őrök is megsebesültek egy nagy biztonságú Srí Lanka-i börtönben, a koronavírus-járvány terjedése miatt kitört lázadásban - közölték hétfőn a helyi hatóságok.

A fővárostól, Colombótól 15 kilométerre északra fekvő Mahar börtönben egy járványkitörést követően kezdtek el tüntetni vasárnap. A tiltakozások hétfő reggelig tartottak.

A rabok a távolságtartást lehetővé tevő biztonságosabb elhelyezést követelnek, valamint rendszeres tesztelést - közölte az ország fegyintézeteiért felelős illetékes. T

usara Upuldenija elmondta, hogy a rabok megtámadták a fegyőröket, szökni próbáltak, épületeket gyújtottak fel, dokumentumokat égettek el. A kivonuló rendőrök arra kényszerültek, hogy fegyverüket használják. A lázadók két börtönőrt túszul is ejtettek, őket hétfőn sikerült kiszabadítani. Mindketten súlyosan megsebesültek.A börtönöket felügyelő miniszter vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Az ország összes börtönében meghaladta az 1100-at a koronavírussal fertőzött foglyok száma. Más börtönökben is voltak tiltakozások avégett, hogy intézkedéseket kényszerítsenek ki a hatóságoktól a fertőzés megakadályozására a túlzsúfolt börtönökben.