Gyalogosok közé hajtott egy autós egy németországi városban: öten meghaltak

Car detects pedestrians in Trier ECONOMY TRAFFIC Emergencies Rhineland-Palatinate Germany city centre
01 December 2020, Rhineland-Palatinate, Trier: Police and fire brigade units are on duty near the pedestrian zone where a car has hit several people and, according to initial findings, has fatally injured two of them. Photo: Harald Tittel/dpa
Vágólapra másolva!
Gyalogosok közé hajtott egy autós a németországi Trier városában. A merényletben többen megsérültek.
Vágólapra másolva!

Friss: A rendőrség Twitter-üzenetében már öt halottról ír, több sérült állapota súlyos:

A Deutsche Welle azt írja, hogy Trier városában a sétálóutcában gyalogosokat gázolt el egy autós kedden. A helyszínen normál esetben karácsonyi vásár van, azonban a koronavírus-járvány miatt ez elmaradt.

A férfi nagy sebességgel hajtott keresztül a belváros gyalogos övezetének több utcáján, és válogatás nélkül gázolt el embereket.

Az RTL Today a merénylet után két halottról és 15 sérültről írt, de később kiderült, hogy magasabb az áldozatok száma. A rendőrség is először csak két halottról írt Twitter-üzenetében:

A sérültek számáról a város polgármestere, Wolfram Leibe számolt be. Wolfram Leibe a helyszínen újságíróknak azt mondta,

hogy ámokfutás történt a belvárosban.

Az esti beszámolók már 4 halottról írnak, az áldozatok között van egy gyerek is.

A halálos áldozatok között van egy 9 hónapos csecsemő, és egy 73 éves nő is. Illetve egy 25 és egy 45 éves férfi - nyilatkozta Franz-Dieter Ankner, a trieri rendőrségtől. A bcsecsemő anyja a hatóságok szerint a kórházban van - írja a Focus. Az autót egy Trierben született 51 éves német férfi vezette. A férfi alkoholt is ivott a rendőrök szerint. A nyomozók szerint a terepjáró, amivel a merényletet elkövették, nem az elkövető nevén volt, de ő adta kölcsön a férfinak.

Mentősök, rendőrök és tűzoltók a keddi gázolás helyszínén Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Harald Tittel

A város polgármestere könnyek között ismerte el, hogy az egyik gyerek egy kislány, akinek látta a cipőjét az utcán.

Az esetről a német sajtóban megjelent felvételek szerint a gázoló egy ezüst színű városi terepjáróval hajtott a tömegbe, és a sétálóutcáktól nem messze szorította le az út szélére két autós rendőri egység. A civil ruhás rendőrök kirángatták a sofőrt a volán mögül és leteperték.

Erről videó is készült:

A férfit Gyilkosság és súlyos testi sértés gyanújával őrizetbe vették.

A Focus.de azt írja, hogy a legfrissebb információk szerint a gyanúsított 51 éves, és Trier-Saarburg körzetből származik. Elfogásakor ellenállást tanúsított. Karl-Peter Jochem, a trieri rendőrkapitányság szóvivője elmondta, hogy a gázoló indítéka egyelőre ismeretlen, kihallgatása pedig "nagyon nehéz".

Több mentő is érkezett a helyszínre, a környéket a rendőrség lezárta, a rendőrség arra kéri a lakosokat, hogy amíg a helyzet nem rendeződik, addig kerüljék a környéket.

Helikopterek is vannak a helyszínen.

A rendőrség a környező iskolákat is lezárta, mint ahogy a protokoll előírja egy esetleges terrortámadás idejére. A szülők a gyerekekért mehetnek.

Lezárták a belvárost Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Harald Tittel

A helyszínen készült felvételeken óriási pusztítás látható az utcán, és hogy ott embereket ápolnak.

Egy szemtanú szerint egy szürke Range Rover hajtott magas sebességgel az utcába, és emberi testek repültek emiatt a levegőbe, köztük gyerekek is. Állítólag egy babakocsi is a levegőbe repült. Az emberek pánikszerűen kiabáltak és rohantak az üzletekbe. Többen sírnak az utcán.

A Südwestrundfunk (SWR) regionális közszolgálati médiatársaság jelentése szerint szemtanúk azt mondták, hogy az autós szándékosan gázolt el gyalogosokat a sétálóutcában.

Lezárt tér Trier városában Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Harald Tittel

A Focus.de szerint az egyik szemtanú szerint a gázolás után legalább 30 ember feküdt az utcán, néhányan mozdulatlanul. Úgy érezte, hogy 70-80-nal is mehetett az autó, nem dudált, csak gyorsított. Elég sokan voltak az utcán, amikor az eset történt.

A szövetségi kormány megdöbbenéssel értesült a történtekről.

- közölte Steffen Seibert kormányszóvivő.

A Németország nyugati részén fekvő Rajna-vidék-Pfalz tartomány egyik legnagyobb városában történtek miatti megdöbbenését fejezte ki mások mellett Malu Dreyer tartományi miniszterelnök is, aki még kedden felkeresi a helyszínt.

Trier a Rajna-vidék-Pfalz tartományban fekszik, lakossága 110 ezer fő.