Bálna hányadéka tett milliomossá egy nincstelen halászt Thaiföldön

Ámbra, Thaiföld, halász
Vágólapra másolva!
A thaiföldi halász az otthona közelében a tengerparton figyelt fel a felbecsülhetetlen értékű ámbrára. Akkora mennyiséget talált, hogy segítség kellett a hazaszállításához - írja a Daily Star.
Vágólapra másolva!

Az egyik napról a másik élő halász, Naris Suwannasang milliomos lett miután felfedezte egy bálna hányadékának elmosódott foltját a tengerparton.

Naris Suwannasang miután megtalálta az ámbrát, szólt az unokatestvéreink, hogy segítsenek neki haza szállítani a furcsa, zselészerű anyagot.

A férfi gyanította, hogy ámbrát talált, de miután meggyújtott belőle egy kis darabot, ez biztossá vált. De amit ekkor még nem tudott, hogy

valószínűleg ez a legnagyobb nyilvántartásba vett ámbra darab.

A ritka anyag, az ámbra, az ámbráscet emésztőrendszerében keletkezik. Már kifejlesztették a szintetikus változatát is, de a valódit ennek ellenére nagyra értékelik az illatszerészek, akik az illatok elmélyítésére, meghosszabbítására használják.

A férfi az újságíróknak azt mondta, hogy nyilvántartásba veteti a rendőrségen is, mert fél, hogy ellopják.

Az értéke, akár 2,4 millió font (950 millió forint) is lehet.

Elmondása szerint egy helyi vállalkozó már felvette vele a kapcsolatot, aki ideiglenesen 960 000 thai bahtot, több mint 9,4 millió forintnak megfelelő összeget ajánlott fel neki kilogrammonként az ámbráért.

Még be kell vizsgálni kell az ámbra minőségét, de ha megfelelő, akkor megkaphatja a halász az ígért összeget.

Nagy ámbráscet a borjával Forrás: Wikimedia Commons/Wikimedia Commons/Gabriel Barathieu

2016-ban egy 1,57 kilogrammos ámbra darabot 50 ezer fontért, közel 20 millió forintért adtak el.