Egyre több ország jelenti be, hogy nem enged be repülőgépeket az Egyesült Királyságból

JOHNSON, Boris
London, 2020. december 20. Sorban álló emberek a londoni St Pancras állomáson 2020. december 20-án. Sokan útra keltek Londonból, miután Boris Johnson bejelentette, hogy a brit fővárosban és Anglia délkeleti részén a legszigorúbb járványügyi korlátozások lépnek életbe, miután a koronavírusnak egy új, a korábbiaknál 70 százalékkal fertőzőbb törzse bukkant fel a térségben. MTI/PA/AP/Stefan Rousseau
Vágólapra másolva!
Hétfőn több ország is bejelentette, hogy az új, sokkal fertőzőbb vírustörzs miatt nem fogad utasszállító repülőgépeket az Egyesült Királyság területéről.
Vágólapra másolva!

Ahogy azt az Origo is megírta, egy új variánsa bukkant fel a koronavírusnak Londonban és Délkelet-Angliában, ami miatt több ország korlátozó intézkedéseket hozott.

Ez a vírustörzs 70 százalékkal fertőzőbb a korábbi variánsoknál.

Vasárnap több ország döntött úgy, hogy nem enged a területére utasszállító repülőgépeket az Egyesült Királyságból: Hollandia, Belgium, Olaszország, Németország, Franciaország, Írország, Kanada, Románia, Bulgária, Kuvait és Salvador.

Sorban álló emberek a londoni St. Pancras állomáson 2020. december 20-án Forrás: MTI/PA/AP/Stefan Rousseau

Hétfő reggel Lengyelország, Norvégia, Finnország és Dánia is bejelentette, hogy nem fogad utasszállítókat az Egyesült Királyság területéről.

Dánia közlekedésügyi minisztere a Twitteren jelentette be, hogy első körben 48 órára vonatkozik a korlátozás hétfő reggel kilenc órától - írja a Reuters. Dániában eddig kilenc, november közepe óta levett mintávban mutatták ki a vírus új változatát.

Norvégiában is 48 órára vonatkoznak a korlátozások. "A cél az, hogy áttekinthessük a helyzetet, amely a vírus mutációja miatt állt elő, és meghozhassuk kellő intézkedéseket" - mondta Bent Hoie norvég egyészségügyi miniszter.

Az Egyesült Királyságból Norvégiába érkezőknek két szűrővizsgálaton kell átesniük. Egy tesztet legkésőbb az országba érkezést követő 24 órán belül el kell végezni, a másodikat pedig legkorábban egy héttel később. Aki az elmúlt két hétben érkezett a szigetországból, annak is tesztet kell végeztetnie "amilyen gyorsan csak lehet". Emellett kivétel nélkül 10 napra karanténba kell vonulniuk és értesíteniük kell a helyi önkormányzatot.

A finn távközlési és közlekedési hatóság tájékoztatása szerint Finnországba hétfő déltől 14 napon át nem lehet berepülni az Egyesült Királyságból. Ott egyelőre nem észlelték az új vírusvariánst.

A lengyel kormányszóvivő, Piotr Müller biztonsági okokkal, a koronavírus új változatának szigetországi megjelenésével indokolta a döntést, hogy hétfő éjféltől nem fogadják az angliai utasszállítókat Lengyelországban.

Törölt jelzés egy londoni járat mellett a stuttgarti repülőtéren december 21-én Forrás: Picture-Alliance via AFP/Sven Kohls

A korlátozások a doveri kikötőt is érintik: várhatóan 48 órán át a francia oldalon nem fogadják a teherforgalmat, így sem személy-, sem teherjárművek nem tudják elhagyni Nagy-Britanniát.

Boris Johnson brit miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy azonosították az új vírustörzset, ami Londonban és Délkelet-Angliában terjedt el. Az új mutáció ugyan gyorsabban terjed, de arra vonatkozó adatok nincsenek, hogy halálosabb lenne vagy súlyosabb megbetegedéseket okozna.