A nagyobbik lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) az európai parlamenti konzervatív frakciója közvetítésével új, a tagállamok nagyobb szabadságát rögzítő uniós alapszerződéseket szeretne javasolni - mondta el egy hétfőn megjelent interjúban a PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettes, amit a V4NA nemzetközi hírügynökség szemlézett. 

A Rzeczpospolita jobbközép, a nemzeti-konzervatív kormánnyal szemben távolságtartó lengyel napilapnak adott terjedelmes interjúban Kaczynskit többek között arról kérdezték, hogy az európai uniós országok koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítását célzó alap a közösen felvett hitelek révén megerősíti-e a szorosabb integrációt az unióban.

Jaroslaw KaczynskiForrás: NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk

Kaczynski "egyszeri esetnek" nevezte a járvány és a mélyebb EU-integráció összekapcsolását. "Kihasználták az alkalmat" – jegyezte meg, egyúttal úgy látta: "az integrációs törekvés viszont tény". A PiS azért küzd, hogy az integráció ilyen koncepcióját ne valósítsák meg – hangsúlyozta.

Közölte: a PiS az EU megszervezésének saját projektjét akarja bemutatni európai parlamenti frakciója, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) közvetítésével.Ez a koncepció a föderalizáció elmélyítését célzó irányzattal szemben konföderációs berendezést feltételez, mely alapján az EU "valódi szuperhatalommá válik majd, egyúttal viszont sokkal több önállóságot biztosít a nemzetállamoknak" – emelte ki Kaczynski.

Álláspontja szerint jelenleg az EU-ban nem tartják be az alapszerződéseket. A PiS elnöke azon reményének adott hangot, hogy a PiS és az ECR "egy idő után" új alapszerződés-tervezeteket mutat be, a koncepciót szélesebb, európai szinten, de szűkebb körben, a visegrádi csoporton (V4), valamint a Három Tenger Kezdeményezésen belül is be akarják mutatni. "Teljesen másképp látjuk ezt, mint azok, akik ma túlsúlyban vannak ez EU-ban" - fogalmazott Kaczynski.

Az uniós eszközök és a jogállamisági témák elválasztása témájában az Európai Tanács ülésén december közepén elért kompromisszum kapcsán Kaczynski úgy látta: Lengyelország jó fegyvert kapott a kezébe, a tagállami hatáskörbe tartozó ügyekbe az EU továbbra sem avatkozhat bele. Semmiképpen sem hátrálunk meg, téved az, aki esetleg arra számít, hogy a források elvételének fenyegetése miatt változtatunk a politikánkon.

Bejelentette a lengyel bírósági reform folytatását, kiemelve: a bíráknak tiszteletben kell tartaniuk a lengyel alkotmányt, ma pedig a bírósági rendszer "testületileg gyakorlatilag az államon kívül áll".

A járvány után tervezett tisztújító PiS-kongresszus kapcsán a 71 éves politikus elárulta: most még megpályázza újból a pártelnöki tisztséget. "De ez biztosan az utolsó alkalom lesz" - tette hozzá végezetül Jaroslaw Kaczynski.