Jaroslaw Kaczynski: A nagyobbik lengyel kormánypárt új uniós alapszerződéseket szeretne javasolni

Polish Parliament in Warsaw 2015 2016 Beata Szydlo Blaszczykowski Ewa Kopacz Expose Exposé GOVERNMENT Jaroslaw Kaczynski Law and Justice Marek Kuchcinski Mateusz Wlodarczyk Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto Mazowsze MINISTER Obywatelska Poland Polish Prawo PRIM
Jaroslaw Kaczynski leader of the conservative Law and Justice party during a session of the Polish parliament at night 29-30 December 2015 in Warsaw, Poland. (Photo by Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A nagyobbik lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) az európai parlamenti konzervatív frakciója közvetítésével új, a tagállamok nagyobb szabadságát rögzítő uniós alapszerződéseket szeretne javasolni - mondta el egy hétfőn megjelent interjúban a PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettes, amit a V4NA nemzetközi hírügynökség szemlézett. 
Vágólapra másolva!

A Rzeczpospolita jobbközép, a nemzeti-konzervatív kormánnyal szemben távolságtartó lengyel napilapnak adott terjedelmes interjúban Kaczynskit többek között arról kérdezték, hogy az európai uniós országok koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítását célzó alap a közösen felvett hitelek révén megerősíti-e a szorosabb integrációt az unióban.

Jaroslaw Kaczynski Forrás: NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk

Kaczynski "egyszeri esetnek" nevezte a járvány és a mélyebb EU-integráció összekapcsolását.

"Kihasználták az alkalmat" – jegyezte meg, egyúttal úgy látta: "az integrációs törekvés viszont tény".

– hangsúlyozta.

Közölte:

Ez a koncepció a föderalizáció elmélyítését célzó irányzattal szemben konföderációs berendezést feltételez, mely alapján az EU "valódi szuperhatalommá válik majd, egyúttal viszont sokkal több önállóságot biztosít a nemzetállamoknak" – emelte ki Kaczynski.

Álláspontja szerint jelenleg

az EU-ban nem tartják be az alapszerződéseket.

A PiS elnöke azon reményének adott hangot, hogy a PiS és az ECR "egy idő után" új alapszerződés-tervezeteket mutat be, a koncepciót szélesebb, európai szinten, de szűkebb körben, a visegrádi csoporton (V4), valamint a Három Tenger Kezdeményezésen belül is be akarják mutatni. "Teljesen másképp látjuk ezt, mint azok, akik ma túlsúlyban vannak ez EU-ban" - fogalmazott Kaczynski.

Az uniós eszközök és a jogállamisági témák elválasztása témájában az Európai Tanács ülésén december közepén elért kompromisszum kapcsán Kaczynski úgy látta:

Bejelentette a lengyel bírósági reform folytatását, kiemelve: a bíráknak tiszteletben kell tartaniuk a lengyel alkotmányt, ma pedig a bírósági rendszer "testületileg gyakorlatilag az államon kívül áll".

A járvány után tervezett tisztújító PiS-kongresszus kapcsán a 71 éves politikus elárulta:

most még megpályázza újból a pártelnöki tisztséget.

"De ez biztosan az utolsó alkalom lesz" - tette hozzá végezetül Jaroslaw Kaczynski.