Haiti elnöke szerint az életére akartak törni

Horizontal CEREMONY
Jovenel Moise
Vágólapra másolva!
Haiti elnökének közlése szerint államcsínyt hiúsítottak meg vasárnap azzal, hogy őrizetbe vettek legalább húsz embert. Jovenel Moise sajtótájékoztatón közölte, hogy az összeesküvők az életére akartak törni, de erre bizonyítékokkal, részletekkel nem szolgált.
Vágólapra másolva!

Joseph Jouthe miniszterelnök egy helyi újságnak úgy nyilatkozott, hogy az őrizetbe vett emberek között van a legfelsőbb bíróság egyik tagja, Ivickel Dabresil is, továbbá egy magas rangú rendőrtiszt.
Dabresil az ellenzék egyik jelöltje az elnöki tisztségre, ha Moise rávehető arra, hogy lemondjon, az ellenzék szerint ugyanis most vasárnap lejárt a terminusa, hívei szerint ugyanakkor egy évig még Moise az elnök.

Jovenel Moise Forrás: AFP/Chandan Khanna

Haitin az utóbbi hetekben parázs vita folyik a dátumról, aminek előzménye, hogy a 2015-ben tartott elnökválasztás első fordulóját csalás miatt érvénytelenítették, és Moise-t végül a 2016-os második forduló után nyilvánították győztesnek. Csakhogy Haitin hagyományosan február 7-én esküszik fel az elnök, amit Moise csak 2017-ben tett meg. Az elnöki terminus öt évre szól, Moise és hívei 2017. február 7-től számítják hivatali idejét, az ellenzék viszont 2016-tól.

A 11 millió lakosú Haiti a nyugati félteke legszegényebb országa, amelyben gyakoriak az emberrablások, és az utóbbi évben mindinkább elharapódzott a bűnözés.