Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Öngyilkos merényletre készülő nőket vettek őrizetbe a Fülöp-szigeteken

Abu Sayyaf leader Hapilon's house after the clash in Philippines Philippines 2017 October Residential area Marawi Omar Maute Isnilon Hapilon bullet-riddled room apartment house Abu Sayyaf leader Philippine security forces Maute Terrorist Group most wanted
A Fülöp-szigeteki Marawiban egy szétlőtt apartmanház, amelyet feltételezhetően az Abu Sayyaf egyik vezetője, Isnilon Hapilon bérelt, és amin rajtaütöttek a Fülöp-szigeteki biztonsági erők 2017. október 28-án
Vágólapra másolva!
Öngyilkos merényletre készülő kilenc nőt vettek őrizetbe különböző rajtaütések során a Fülöp-szigetek déli részén - közölték kedden a helyi hatóságok.
Vágólapra másolva!

A gyanúsítottak az Abu Sayyaf terrorszervezet tagjainak lányai, testvérei, illetve a kormányerők által megölt vezetők özvegyei.

Corleto Vinluan altábornagy, regionális katonai parancsnok azt mondta,

a rajtaütéseket egy időben hajtották végre három városban Jolo szigetén múlt pénteken,

azt követően, hogy értesülést szereztek egy készülő öngyilkos merényletről. A műveletben kilenc nőt vettek őrizetbe. A merénylet még a felkészülési szakaszban volt, miközben

a robbanószerkezeteket már összeállították

- tette hozzá.

Egy lefoglalt ISIS-zászlóval a kezében egy katona, miközben 2017. május 26-án a város utcáit megtisztították a fegyveresektől Marawi városában, a Fülöp-szigetek déli részén. Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Jes Aznar

A hatóságok házi készítésű pokolgépek alkatrészeit foglalták le, köztük kapcsolókat, elemeket, csöveket, betonszegeket, fojtásokat, ammónium-nitrátot és gyutacsot.

William Gonzales vezérőrnagy, a helyi kormányerők egyik parancsnoka azt mondta, készen állnak visszafogadni azokat, akik elfogadják a törvényeket, az azokat megtagadókat azonban biztosan levadásszák és megakadályozzák abban, hogy pusztítást okozzanak.
Közölte:

a letartóztatottak között volt az Abu Sayyaf vezetője, Hatib Hajan Sawadjaan három lánya és nővére.

Sawadjaan tavaly júliusban a kormánycsapatokkal vívott ütközetben megsebesült, és néhány nappal később meghalt a hegyvidéki Sulu Patikul város közelében.

A Fülöp-szigeteki Marawiban egy szétlőtt apartmanház, amelyet feltételezhetően az Abu Sayyaf egyik vezetője, Isnilon Hapilon bérelt, és amin rajtaütöttek a Fülöp-szigeteki biztonsági erők 2017. október 28-án Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Jeoffrey Maitem

Néhány héttel később az Abu Sayyaf fegyvereseinek két özvegye felrobbantotta magát Jolo városban, legalább 14 ember meghalt, köztük több kormánykatona.

Hetvenöten megsebesültek.

Az Abu Sayyaf terrorcsoport a Fülöp-szigetek legelvetemültebb iszlamista fegyveres szervezete, amelyet a hatóságok felelősnek tartanak az ország legsúlyosabb merényleteiért, valamint váltságdíjért elkövetett emberrablásaiért.

A fegyveresek 2000 óta több tucat külföldit raboltak el váltságdíjért, és közülük néhányat megöltek, köztük egy német férfit 2017-ben.

A csoport szövetségre lépett az Iszlám Állam szélsőséges szervezettel, amely felelősséget vállalt a Fülöp-szigeteken végrehajtott több robbantásért.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről