Szükségállapotot vezettek be Mianmarban, a hadsereg átvette az irányítást

A file photo shows Myanmar State Counsellor Aung San Suu Kyi attending the enthronement ceremony at Imperial Palace  in Tokyo on October 22, 2019. It was learned that Aung San Suu Kyi have been detained in an early morning on Feb. 1, 2021, the spokesman f
Aung Szan Szú Kjí
Vágólapra másolva!
Szükségállapotot vezettek be hétfőn Mianmarban azt követően, hogy a hadsereg több társával együtt őrizetbe vette az ország de facto vezetőjét, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít. A fegyveres erők tulajdonában lévő Mijavadi televíziós csatorna bejelentette, hogy a hatalmat Min Aung Hlaing, a hadsereg főparancsnoka vette át. Hírügynökségek helyszíni beszámolókra hivatkozva azt közölték, hogy a fővárosban nem működnek a telefonvonalak, és vélhetően blokkolták az internetet is.
Vágólapra másolva!

A kormányon lévő Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) szóvivője a Reuters hírügynökségnek telefonon azt mondta, tudomásuk szerint Aung Szan Szú Kjít Najpjidóban tartják fogva, és az őrizetbe vettek közt van Vin Mjint államelnök is. A szóvivő leszögezte, hogy

az őrizetbe vételeket a hadsereg rendelte el,

egyúttal felszólította az embereket, ne kövessenek el semmi meggondolatlanságot, és tartsák be a törvényeket.

A bejelentést a fegyveres erők részéről egyelőre nem kommentálták.

Aung Szan Szú Kjí Forrás: AFP/Pool For Yomiuri

Az NLD egy másik, magát megnevezni nem kívánó képviselője azt mondta, őrizetbe vették a párt végrehajtó bizottságának a tagját is, a Reuters hírügynökség pedig arról tudósít, hogy Najpjidóban a reggeli órákban nem működtek a telefonvonalak. Az MRTV állami televízió Facebookon azt közölte, műszaki okok miatt nem tud sugározni.

A választás óta nagy a feszültség

A délkelet-ázsiai országban a november 8-i választások óta nagy a feszültség. A választásokon az Aung Szan Szú Kjí vezette NLD 396 helyet szerzett meg a 476 fős parlamentben. A hadsereg támogatását élvező Szövetségi Szolidaritás és Fejlődés Pártja (USDP) mindössze 33 mandátumot kapott.

A Mianmart öt évtizedig vezető katonaság azóta kitartóan követeli az eredmények felülvizsgálatát szabálytalanságokra hivatkozva, és nem zárta ki a puccs lehetőségét sem, ha panaszai nem találnak meghallgatásra. A választási bizottság szerint semmi sem igazolja a választási szabálytalanságokra vonatkozó állításokat.