Nem kapta meg az engedélyt az AstraZeneca, hogy Ausztráliába szállítson vakcinát

Easier and cheaper Astrazeneca makes the vaccine for the masses. Astrazeneca Corona pandemic containment vaccination doses vaccination jar vaccines vaccinate VM Covid-19 Sars-Cov2 syringe databaseREST Astra Zeneca corona vaccine VACCINE cannula pandemic b
Topic picture, symbol photo: Corona vaccine. Easier and cheaper Astrazeneca makes the vaccine for the masses. A hand wrapped in rubber gloves holds a disposable syringe and draws vaccine for injection from a vaccination can. | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Olaszország nem engedélyezte a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájának Ausztráliába történő kivitelét, és az Európai Bizottság támogatta a döntést - közölték uniós források csütörtökön Brüsszelben, illetve Rómában.
Vágólapra másolva!

A források szerint az AstraZeneca vállalat csütörtökön kért engedélyt az olasz kormánytól, hogy mintegy 250 ezer adagoltóanyagot exportálhasson Ausztráliába a Róma melletti üzeméből.

Az olasz kormány visszautasította a kérést,

amelyet az Európai Bizottság arra hivatkozva támogatott, hogy a gyógyszercég nem teljesítette az uniós szerződésekben rögzített, az Európai Unió országaiba irányuló szállítási kötelezettségeit. A döntésre a koronavírus elleni oltóanyag-kereskedelem nyomon követésére szolgáló, január végén létrehozott uniós exportfelügyeleti mechanizmus keretében került sor - közölték.

Az AstraZeneca vállalat csütörtökön kért engedélyt, hogy mintegy 250 ezer adagoltóanyagot exportálhasson a Róma melletti gyárából Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Frankhoemann/Sven Simon

Információk szerint a vakcinaexportot ellenőrző uniós mechanizmus elindítása óta az Európai Bizottság legkevesebb 150 kérelmet hagyott jóvá a koronavírus elleni vakcina kivitelére, illetve a mechanizmus létrehozását megelőzően is engedélyezte Európában gyártott oltóanyagok kivitelét. A csütörtöki döntésig nem utasított el egy kérelmet sem.

Az exportengedélyekért az az EU-tagállam felelős, amelyben a kivitelre szánt vakcinákat előállították.

A tagállamnak a döntés meghozatala előtt ki kell kérnie az uniós bizottság véleményét.

Az Európai Bizottság ez idáig három gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinájának adott ideiglenes uniós forgalomba hozatali engedélyt. A Pfizer amerikai gyógyszergyártó és partnere, a BioNTech német biotechnológiai cég, illetve a Moderna amerikai biotechnológiai vállalatokkal ellentétben

az AstraZeneca ez idáig nem szállította le maradéktalanul az unióval kötött szerződés szerinti oltóanyagmennyiséget az EU tagállamaiba.

Információk szerint a gyógyszergyár február végén arról értesítette az Európai Uniót, hogy az idei esztendő második negyedévében kevesebb mint a felét szállítja le a megállapodásukban foglalt, 180 millió koronavírus elleni oltóanyagnak.