Az orosz vakcináról is tárgyalt Putyin, Merkel és Macron

politics Horizontal
German Chancellor Angela Merkel, French President Emmanuel Macron and Russia's President Vladimir Putin chat during a press conference after a summit on Ukraine at the Elysee Palace, in Paris, on December 9, 2019. - Leaders aim for new withdrawal of forces from Ukraine conflict zones by March 2020, according to a communique on December 9, 2019. (Photo by CHARLES PLATIAU / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A délkelet-ukrajnai konfliktus kiéleződéséről, a Szputnyik V vakcina uniós bejegyzésének és gyártásának kilátásairól, valamint a Navalnij-ügyről tárgyalt egyebek között kedden videokonferencia keretében Vlagyimir Putyin orosz elnök, Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő.
Vágólapra másolva!

A Kreml által kedd éjjel kiadott tájékoztatás szerint az ukrajnai rendezéssel kapcsolatban a három vezető megerősítette, hogy

a 2015-ös minszki megállapodásba foglalt intézkedéscsomag megvalósításának nincs alternatívája.

Putyin hangsúlyozta annak fontosságát, hogy Kijev maradéktalanul tegyen eleget a korábban a legfelső szinten elért megállapodásokban vállalt kötelezettségeinek, és mindenek előtt kezdjen párbeszédet Donyeckkel és Luhanszkkal, valamint rendezze a Donyec-medence különleges státusának jogi vonatkozásait.

Az orosz elnök tárgyalófeleinek kifejezte súlyos aggodalmát a feszültség kiéleződése miatt a Donyec-medencében, amiért Ukrajnát tette felelőssé. Szavai szerint az ukrán fél gyakorlatilag visszalépett a fegyvernyugvástól.

Az orosz elnöki hivatal közleménye szerint a felek megkülönböztetett figyelmet fordítottak a Covid-19-világjárvány elleni küzdelemben való összefogásra, a betegség terjedésének megakadályozását szolgáló intézkedésekre. Szó esett egyebek között a Szputnyik V orosz vakcina európai engedélyeztetésének kilátásairól, csakúgy, mint az oltóanyag-szállítás és a közös gyártás lehetőségéről.

Angela Merkel, Emmanuel Macron és Vlagyimir Putyin 2019. december 9-én Párizsban Forrás: AFP/Charles Platiau

Szóba került Oroszország és az Európai Unió viszonya is. Putyin kifejezte készségét a normális és az átpolitizáltságtól mentes együttműködés helyreállítására, amennyiben ez iránt kölcsönös érdeklődés mutatkozik.

A felek méltatták a szíriai tűzszünet betartását, és fontosnak nevezték, hogy az országban egységes átmeneti kormány jöjjön létre. Megjegyezték, hogy a helyzet javulásával párhuzamosan élesen vetődik fel a szíriai lakosság humanitárius segélyezésének kérdése.

A partnerek kérésére Putyin tájékoztatást adott Alekszej Navalnij elítélt ellenzéki politikus ügyének "objektív körülményeiről".

A Kreml a tárgyalásokat gyakorlatiasnak és őszintének nevezte.

A felek megállapodtak az együttműködés folytatásáról a megtárgyalt kérdésekben.