John Major: Ideje, hogy Harry és Vilmos kibéküljön

brit uralkodócsalád élete - galéria
A két hercegi pár: Meghan és Harry, valamint Vilmos és Katalin
Vágólapra másolva!
A nagypapájuk, Fülöp edinburghi herceg halála feletti gyász arra is alkalmat teremt Harry és Vilmos herceg számára, hogy félretegyék személyes ellentéteiket - mondta vasárnap Sir John Major volt brit miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Sir John, aki 1990 és 1997 között volt az Egyesült Királyság kormányfője a Konzervatív Párt élén, a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva úgy fogalmazott: a súrlódásoknak, amelyek értesüléseink szerint a két fiatal herceg között felmerültek, a lehető leghamarabb véget kell vetni.

John Major volt brit miniszterelnök Forrás: AFP/Justin Tallis

- mondta a veterán brit politikus.

A két hercegi pár: Meghan és Harry, valamint Vilmos és Katalin Forrás: Getty Images/Indigo/Max Mumby

John Major évtizedek óta szoros személyes kapcsolatot ápol Vilmossal és Harryvel, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő első- és másodszülött fiával.

Amikor Diana 1997-ben Párizsban autószerencsétlenség áldozata lett, az udvar kérésére az akkor már Tony Blair munkáspárti miniszterelnök vezette brit kormány

Majort nevezte ki Vilmos és Harry különleges megbízatásokkal felruházott gondviselőjévé.

Sir Johnt e minőségében a két - akkor még fiatalkorú - herceg jogi és adminisztratív ügyeinek intézésében illették meg eljárási és képviseleti jogok.

Vilmos és Harry herceg, valamint édesapjuk megnézik a Dianát gyászolók virágait, ajándékait Forrás: WireImage/1997 Anwar Hussein/Anwar Hussein

Harry és bátyja, Vilmos - az Egyesült Királyság majdani uralkodója - az elmúlt hónapokban számos egyértelmű jel és félhivatalos beszámoló szerint eltávolodott egymástól, és viszonyuk korántsem felhőtlen.

Nem cáfolt értesülések szerint Vilmos különösen rossznéven vette, hogy öccse tavaly visszalépett a brit királyi család magas rangú tagjaként addig ellátott hivatalos feladataitól, és amerikai feleségével, Meghan Markle-lal együtt az Egyesült Államokba költözött.

Harry herceg és felesége az Oprah Winfrey-interjún Forrás: CBS

A kettejük közötti feszültségre Harry is egyértelmű utalást tett abban a világszerte komoly feltűnést keltő televíziós interjúban, amelyet néhány hete Oprah Winfrey-nek adott. Harry úgy fogalmazott, hogy

Vilmossal fennálló viszonyára jelenleg a távolságtartás a jellemző,

"de az idő remélhetőleg majd mindent orvosol".

Fülöp edinburghi herceg, II. Erzsébet királynő férje pénteken halt meg, életének századik évében.

II. Erzsébet brit királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg Forrás: AFP/Ben Stansall

Temetésére, amely április 17-én, jövő szombaton lesz a királyi család windsori rezidenciáján, Harry herceg is hazautazik.