Közel 12 ezer új beteget találtak Ukrajnában

ukrajna, koronavírus
Kijev, 2021. április 5. Rendőrök ellenőrzik az utasokat egy kijevi metrómegállónál 2021. április 5-én. Az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben a mai napon életbe léptek a legújabb szigorítások, amelyeket a múlt héten jelentettek be. A főváros már eddig is a legsúlyosabb helyzetű, "vörös" besorolásban van március 19. óta, amely alapján egyebek mellett csak az élelmiszereket, gyógyszereket és egyéb, legszükségesebbnek minősített termékeket árusító üzletek tarthatnak nyitva, a vendéglátó egységek csak elvitelre szolgálhatnak ki vendégeket és tiltott minden tömegrendezvény. Mostantól viszont bezárták az élelmiszerpiacokat, valamint az összes iskolát és óvodát is, a közösségi közlekedést. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
Vágólapra másolva!
Ukrajna elérte a koronavírus-járvány harmadik hullámának csúcsát, fokozatosan stabilizálódik a helyzet, kevesebben kerülnek kórházba - jelentette ki Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter a keddi tájékoztatóján. Ugyanakkor kedden a megelőző napinál mintegy 3800-zal több, csaknem 11 700 új beteget és megint sok, több mint 450 halottat jegyeztek fel.
Vágólapra másolva!

A hivatalosan közölt adatok alapján hétfőn 11 680 új esettel 1 872 785-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, a halottaké pedig 457-tel 37 758-ra emelkedett. Hétfőn 235-en haltak meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben és szövődményeiben,

de a múlt héten is többször négyszáz fölött volt a járvány halálos áldozatainak száma.

Eddig 1 430 234-en gyógyultak meg, közülük hétfőn több mint 14 ezer gyógyultat jegyeztek fel, így most hosszú idő után először az aktív betegek száma - csaknem 2800-zal - 404 793-re csökkent.

Kórházba hétfőn ismét viszonylag nem sok, 2334 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk a megelőző napon 2770 volt, a múlt héten viszont többször meghaladta az ötezret.

Rendőrök ellenőrzik az utasokat egy kijevi metrómegállónál 2021. április 5-én Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Sztepanov kiemelte, hogy az elmúlt hét alatt kétezerrel kevesebben kerültek kórházba, mint a megelőző héten. Hangsúlyozta továbbá, hogy az adaptív, azaz régiónként eltérő szabályozású karanténnak köszönhetően mostanra a járványhelyzet sokat javult az ország nyugati régióiban. A legtöbb új beteget, 1503 pácienst hétfőn, az ország legfertőzöttebb területéről, a fővárosból, Kijevből jelentették.

Az egészségügyi tárca vezetője a tájékoztatón bejelentette, hogy

kedden megkezdik az oltást a kínai Coronavac elnevezésű vakcinával is,

amelyből 1,9 millió dózist rendelt Ukrajna, és eddig 215 ezer érkezett meg.

Szavai szerint először rendőrök, gondozásra szoruló mozgássérültek és paralimpikonok kapnak ebből az oltásból.

Ukrajnában eddig még csak az AstraZeneca licence alapján Indiában gyártott Covishield nevű vakcinával oltottak. Mostanáig 388 401-en kapták meg az oltást, közülük hétfőn 10 135-en.