Amerikai tábornokok kérdőjelezték meg Biden alkalmasságát

Joe Biden beiktatása
US President Joe Biden gestures as he delivers his inauguration speech on January 20, 2021, at the US Capitol in Washington, DC. - Biden was sworn in as the 46th president of the US. (Photo by SAUL LOEB / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Több mint 120 nyugalmazott amerikai katonai vezető, tábornokok és admirálisok nyílt levélben kérdőjelezték meg a 2020-as elnökválasztás tisztaságát és Joe Biden amerikai elnök mentális egészségét - jelentette az amerikai sajtó.
Vágólapra másolva!

A 124 korábbi katonai vezető által aláírt és a Flag Officers 4 America nevű szervezet által még kedden a Business Insider című hírportálon közzétett - de az amerikai sajtó érdeklődését csak csütörtökön felkeltő - nyílt levélben azt írják:

Mint fogalmaznak: "az FBI-nak és a (szövetségi) Legfelsőbb Bíróságnak gyorsan kell cselekednie ha választási szabálytalanságok merülnek fel, és nem szabad ezeket figyelmen kívül hagynia úgy, ahogyan azt 2020-ban tették".

Kötelességüknek érzik, hogy tartsák magukat esküjükhöz

A Flag Officer 4 America nevű szervezet honlapján, bemutatkozásában azt írja, hogy "nyugalmazott katonai vezetők vagyunk, akik ígéretet tettek arra, hogy támogatják és megvédik az Egyesült Államok alkotmányát minden külföldi és belföldi ellenséggel szemben".

Mint írják: bár már visszavonultak az aktív szolgálattól, de

kötelességüknek érzik, hogy tartsák magukat esküjükhöz,

amely szerint "mindent megtesznek, amire ma is képesek, hogy megvédjék a nemzetet a szabadságát fenyegető veszélyektől."

Biden az USA legidősebb hivatalban lévő elnöke

A levél aláírói szintén megkérdőjelezték Joe Biden alkalmasságát az elnöki posztra. Úgy fogalmaznak: "a főparancsnok szellemi és fizikai állapotát nem lehet figyelmen kívül hagyni. Képesnek kell lennie arra, hogy akár éjjel, akár nappal gyors, pontos döntéseket hozzon nemzetbiztonsági kérdésekben".

A levél aláírói szintén megkérdőjelezték Joe Biden alkalmasságát az elnöki posztra Forrás: AFP/Saul Loeb

A 2020-as választási kampány során

Donald Trump volt elnök rendszeresen kétségbe vonta Biden egészségi állapotát és kormányzásra való alkalmasságát.

"Álmos Joe-nak" nevezte a jelenlegi elnököt és 2020 márciusában azt mondta, hogy "valami történt" Biden szellemi képességeivel.

2019-ben Biden személyes orvosa, Kevin O'Connor jelentést tett közzé az elnök egészségi állapotáról, amelyben "egészséges, lendületes, 77 éves férfinak" nevezte, aki "alkalmas arra, hogy sikeresen ellássa az elnöki feladatokat." Biden az amerikai történelem legidősebb hivatalban lévő elnöke. A Fehér Ház a héten közölte, hogy az elnök teljes egészségügyi ellenőrzésen esik át az idén.

A levélírók szerint nagy veszélyben van a nemzetük

Levelükben az aláírók azt is megfogalmazták, hogy szerintük melyek az Egyesült Államokkal szembeni legfőbb fenyegetések. Ezek közé sorolták Kína térnyerését, az iráni nukleáris megállapodáshoz történő újbóli esetleges csatlakozást, a bevándorlást és a Keystone Pipeline olajvezeték építésének leállítását.

Az aláírók követelték továbbá az úgynevezett tisztességes kommunikációról szóló, 1996-ban elfogadott törvény 230. szakaszának eltávolítását. A passzus kimondja, hogy például a közösségi internetes platformokat üzemeltető technológiai vállalatok nem tartoznak jogi felelősséggel a felhasználók által közölt bejegyzésekért és kommentekért. A választási kampányban Biden és Trump is egyetértett abban, hogy valamit kezdeni kell a technológiai cégek sebezhetetlenségét biztosító szabályozással.

– hangoztatták a visszavonult katonák, és azt hangsúlyozták: "1776 (az amerikai függetlenségi nyilatkozat elfogadása) óta nem tapasztalt küzdelmet folytatunk azért, hogy alkotmányos köztársaságként fennmaradhassunk".

A nyílt levél aláírói azt is hangsúlyozták, hogy szerintük "a konfliktus egyrészt a szocializmus és a marxizmus támogatói, másrészt az alkotmányos szabadság támogatói között zajlik".

A levél aláírói között van például William Boykin altábornagy, volt védelmi miniszterhelyettes, vagy John Poindexter altengernagy, Ronald Reagan egykori republikánus elnök helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója.

A levélírást megszervező Joe Arbuckle vezérőrnagy e-mailben védte meg az aláírók erőfeszítéseit. Mint fogalmazott: "nagyobb fenyegetésekkel nézünk szembe, mint országunk alapítása óta bármikor. Ha csöndben maradunk, az egyenlő a kötelességmulasztással". Elektronikus levelét a Politico című lap közölte.