A CNN legnagyobb botrányai: Donna Brazile és a Clinton-klán kapcsolata

2019 ESSENCE Festival Presented By Coca-Cola - Ernest N. Morial Convention Center - Day 1 GettyImageRank3 arts culture and entertainment Horizontal
NEW ORLEANS, LOUISIANA - JULY 05: Donna Brazile speaks at 2019 ESSENCE Festival Presented By Coca-Cola at Ernest N. Morial Convention Center on July 05, 2019 in New Orleans, Louisiana. Paras Griffin/Getty Images for ESSENCE/AFP (Photo by Paras Griffin / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
A Tűzfalcsoport nevű tényfeltáró blog emlékeztet rá: a „függetlenobjektív" újságírás hierarchiájában a piramis tetején az angolszász hírcsatornák, így a brit BBC és az amerikai CNN állnak. Az viszont mára köztudottá vált, hogy ez csupán egy mítosz, amit ezek a nagy médiacégek láttatni akarnak saját magukról. Aki a hitelességüket megkérdőjelezi, azt elmebetegnek állítják be: láthattuk, mi történt Donald Trumppal. A volt amerikai elnök hivatali idejének négy éve alatt folyamatos hadban állt az általa „fake news" médiának nevezett baloldali sajtóval. Mégis ki merte mondani az igazságot, azt, hogy ezek a sajtóorgánumok tulajdonképpen bármit mondhatnak, a többség nem mer ellentmondani nekik. A Tűzfalcsoport a cikksorozatának a harmadik részében újra lerántja a leplet róluk.
Vágólapra másolva!

Donna Brazile: Hillary Clinton súgógépe

2016-ban az Egyesült Államokban egy szokatlan választásra készültek. A Demokrata Pártnak azzal kellett szembesülnie, hogy nehéz megtalálniuk – az egyébként elnöksége éveit elnézve érdemtelenül népszerű – Barack Obama utódját. Végül a demokrata előválasztást Hillary Clinton nyerte.

Donna Brazile Forrás: Getty Images via AFP/2019 Getty Images/Paras Griffin

Mindenki meg volt győződve róla, hogy Donald Trumpnak esélye sincs vele szemben. Gondolhatnánk, hogy éppen emiatt nem volt szüksége semmilyen külső segítségre a politikusasszonynak. Vagy mégis?

Donna Brazile, a Demokrata Párt Országos Gyűlésének (Democratic National Convention, DNC) az elnöke volt 2011 tavaszán, majd 2016 júliusától 2017 februárjáig. Politikai stratégaként, kampánymenedzserként (például Al Gore 2000-es kampányában) és

elemzőként dolgozott, többek között a „függetlenobjektív" CNN-nél.

Brazile kivette a részét Michael Dukakis demokrata elnökjelölt 1988-es kampányából is, azonban hamarosan kirúgták, mivel az ellenfelet, a republikánus George H. W. Busht azzal vádolta meg alaptalanul, hogy házasságon kívüli viszonyt folytat.

Pár évvel később Bill Clintont – akinek valóban volt afférja – nem zavarta a korábbi etikátlan kampány, ezért 1992-ben és 1996-ban is tanácsadóként alkalmazta Brazile-t.

Tudjuk tehát, hogy ismerte a Clinton családot, talán még jóban is volt velük.

Mindennek tudatában talán nem meglepő, hogy a Wikileaks által kiszivárogtatott, Hillary Clinton 2016-os kampányhoz kapcsolódó e-mailek között találtak egy mind Brazile-ra, mind a jelöltre nézve kellemetlen üzenetet.

A CNN elemzője ugyanis egy, a csatorna által szervezett kampányeseményen feltett, a halálbüntetésre vonatkozó kérdésről előre tájékoztatta Clintont és kampánystábját.

A 2016 márciusában John Podestának, Hillary Clinton kampányfőnökének küldött e-mail tárgya az volt, hogy „Időről-időre előre megkapom a kérdéseket", a törzsszövegben pedig egy, a másnapi „CNN Town Hall" eseményen később szóról szóra feltett kérdés szerepelt.

Hillary Clinton Forrás: AFP/2018 Getty Images/Cindy Ord

Egy másik kérdéssel kapcsolatban sokkal specifikusabb volt Brazile további e-mailje: leírta, hogy egy kiütéses nő fogja feltenni, akinek a családja ólommérgezéstől szenved, és meg fogja kérdezni Hillarytől, mit tudna tenni Flint lakosaiért elnökként. A fenti rendezvényen a közönség egyik tagja, Mikki Wade fel is tette a kérdést. Hogy hogy nem, a nő családját megbetegítette a mérgezett víz...

A CNN egyik szóvivője tagadta, hogy a kérdéseket Donna Brazile-lal, vagy bárki mással előre megosztották volna, ahogy az elemző is azt állította, hogy ezek nem jutottak el hozzá. Elmondta, hogy még ha meg is kapta volna őket előre, nem közölte volna azokat egyik jelölttel sem. Alig két héttel a botrány kirobbanása után azonban a CNN megvált az elemzőtől, mondván,

kényelmetlen helyzetbe hozta őket az az információ, amit megtudtak Brazile és a Clinton-kampánystáb kapcsolatáról.

2017. március 17-én Donna Brazile végül beismerte, hogy

továbbította a szóban forgó kérdéseket Clinton csapatának.

Így néz ki, amikor egy „függetlenobjektív" szereplő a CNN-nél „nem szól bele" a politikába... Noha ez az eset évekkel ezelőtt történt, ráadásul messze-messze az Egyesült Államokban, ne legyenek kétségeink afelől, hogy

ugyanilyen jó barátságban van a hazai baloldali média a baloldali politikusokkal.

Mindent megtennének, hogy hatalomra juttassák az ellenzéki szivárványkoalíciót: ebben semmilyen újságírói etikai kódex nem akadályozza meg őket.