Újabb börtönlázadások Ecuadorban, a hatóság tehetetlen

ecuador börtönlázadás dél-amerika rendőrség
Soldiers stand guard outside the prison in Guayaquil, Ecuador, on February 25, 2021, during a riot. - At least 79 inmates died in simultaneous riots blamed on gang warfare at four prisons in Ecuador, officials said Wednesday. (Photo by JOSE SANCHEZ LINDAO / AFP)
Vágólapra másolva!
Legalább 18 fogoly meghalt két börtönlázadásban Ecuadorban, és többen megsebesültek, köztük rendőrök is - közölte az ország büntetés-végrehajtási intézeteit felügyelő országos szervezet (SNAI) csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A szerda éjjel kitört zavargások egyikét a délnyugati Guayaquil melletti börtönből jelentették, a másikat pedig - amelyben további 35 fogoly megsebesült - az ország középső részén található Latacungából.

A hatóságok közlése szerint a börtönökben azóta helyreállt a rend.

Ecuadori katonák próbálnak rendet tenni egy börtönlázadás után- a kép illusztráció Forrás: AFP/Jose Sanchez Lindao


Korábban sajtóforrások arról adtak hírt, hogy a Latacunga melletti börtönlázadás során robbanásokat is lehetett hallani, a közösségi médiára pedig több kép felkerült megölt foglyokról.

Szinte mindennaposak a kirívóan erőszakos cselekmények a büntetésvégrehajtási intézményekben

Az ecuadori börtönökben nem először fordulnak elő véres lázadások, amelyeket többnyire az egymással rivalizáló bandák bebörtönzött tagjai közti viták robbantanak ki, illetve a bűnszervezetek azon törekvései, hogy megszerezzék az ellenőrzést egyes börtönökön belül.

A latin-amerikai ország legfőbb börtöneiben, Guayaquilban és Cotopaxiban tavaly februárban egy nap alatt 79-en haltak meg lázongásokban.

A büntetés-végrehajtási intézményekben kitört lázadások miatt sokan bírálják a hatóságokat, és azt vetik a szemükre, hogy képtelenek rendet tartani a foglyok között.