Brit védelmi miniszter: A Nyugat gyengeséget mutat, felbátorodnak a terroristák Afganisztán után

Afganisztán, Kabul, repülőtér
Afghans crowd at the airport as they wait to leave from Kabul on August 16, 2021. (Photo by Shakib Rahmani / AFP)
Vágólapra másolva!
Ben Wallace brit védelmi miniszter aggasztónak tartja azt, hogy az afganisztáni kivonulás miatt a nagy ellenlábasok - például Oroszország - nem tartják eléggé elszántnak a Nyugatot, a terroristák pedig felbátorodnak.
Vágólapra másolva!

Wallace csütörtökön a BBC-nek nyilatkozva beszélt erről.

Ben Wallace brit védelmi miniszter Forrás: AFP/Leon Neal

Azt mondta, kellemetlen számára, hogy olyan világrend van most, amelyben az ellenlábasok gyöngének tartják a Nyugat elszántságát.

- mondta Wallace. Szerinte a kivonulást az iszlamisták szerte a világon győzelemként fogják elkönyvelni, ami ösztönzőleg fog hatni más terroristákra.

A Reuters hírügynökség Wallace nyilatkozatához kapcsolódóan felvázolja a jelenlegi afganisztáni helyzetet: a háború több százezer halálos áldozatot követelt, ezermilliárdokba került, de a tálibok húszéves háborúskodás után visszaszerezték a hatalmat, a nyugati nagyhatalmak pedig kapkodva evakuálják diplomatáikat a kabuli reptéren át.

Óriási káosz uralkodik a kabuli nemzetközi reptéren Forrás: AFP/Shakib Rahmani

London attól tart, hogy a szélsőséges tálibok visszatérése és a kaotikus nyugati kivonulás után az al-Kaida ismét megveti a lábát Afganisztánban, húsz évvel az egyesült államokbeli merényletei után.

A BBC azzal a felvétellel kapcsolatosan is kérdezte Wallace-t, amelyen egy kislányt adnak át egy falon a brit és amerikai katonáknak a kabuli reptéren. Wallace szerint, amikor a katonák átvették a gyereket, a szüleit is kimenekítették, csak a tömegen keresztül nem lett volna könnyű ezt kivitelezni.

Megjegyezte, hogy a katonáknak nincs könnyű dolguk a kétségbeesett, távozásra váró emberekkel. A tárcavezető leszögezte, hogy Nagy-Britannia nem tudja kimenekíteni Afganisztánból a kíséret nélküli gyerekeket.

Wallace szerint a britek addig maradnak a kabuli reptéren, amíg az amerikai erők működtetik, de London közben már más országokkal is kapcsolatba lépett, intézkedik, hogy kezelni tudja az Afganisztánból menekülők ügyeit.