Jeff Sessions: Trump elnök csodálta Orbán kormányfőt

Horizontal US President Donald Trump speaks with Attorney General Jeff Sessions (R) during the 36th Annual National Peace Officers’ Memorial Service at the US Capitol in Washington, DC, May 15, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Donald Trump és Jeff Sessions
Vágólapra másolva!
A nemzetállamok ideje nem múlt el, továbbra is fontos szerepet játszanak a világban. Nálunk is, és érzésem szerint Európában is egyre erősebb eközben a meggyőződés, hogy ideológiai válaszút előtt állunk. Nekem pedig nagyon tetszik, hogy Magyarország ebben ilyen keményen kiáll - mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Jeff Sessions, Donald Trump előző amerikai elnök igazságügyi minisztere. Az egykori republikánus szenátor a Danube Institute meghívására a héten vitaesteken is részt vett, ahol többek között a szigorú bevándorlási politika mellett állt ki.
Vágólapra másolva!

Jeff Sessions többek között arról beszélt, hogy a Danube Institute vezetője, John O'Sullivan barátja meghívására érkezett Budapestre. Korábban még nem járt Magyarországon, a térségben már igen.

Donald Trump és Jeff Sessions Forrás: AFP/Saul Loeb

Arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen kihívás elé állítja a migráció az egyes országokat, Sessions felhívta rá a figyelmet:

Az Egyesült Államokban hatszáz oldalt tesz ki a migrációra vonatkozó jogszabály. Ebben lefektettük, hogy ennyi és ennyi embert fogadunk évente. Egy nemzet részéről jogos elvárás, és meg is követelhető tőle, hogy meghatározza a bevándorláspolitikáját, majd be is tartassa azt. Ahogy Trump elnök fogalmazott, a nemzet nem is nemzet, ha nincsenek határai.

– tette hozzá.

Az amerikai-magyar kapcsolatok ápolásának fontosságáról a következőket mondta:

Az amerikaiak többsége mellett Trump elnök és én is úgy vélem, a rossz irányban haladunk, és nem engedhetünk tovább teret a szocialista-marxista-balos programnak, amelyet a média, a politikai vezetés, az értelmiségiek olyannyira erőltetnek az Egyesült Államokban és Európában egyaránt – fűzte hozzá.

– emelte ki.

Azt hiszem,

e vonatkozásban a magyar vezetés és a magyarok szilárdan állnak, amikor nem akarják feladni a szabadságukat Brüsszel vagy az ENSZ érdekében. A politikának a polgárok érdekét kell szolgálnia

– folytatta.

Sajnos az Egyesült Államokban most nem ezt látjuk.

Júniusban 178 ezer illegális határátlépőt tartóztattak fel, ami csaknem a hatszorosa a tavaly júniusi adatnak. Mióta Joe Biden elnök hatalomra jutott, ez a szám egyre csak nő.

Trump idején viszont sikerült leszorítani. Határvédelmi fal építésébe kezdtek, csaknem megduplázták a bevándorlási bírók számát, de a legfontosabb lépés az volt, amikor Trump rávette Mexikót, hogy a határ túloldalán tartsuk az átjönni szándékozókat.

– hívta fel rá a figyelmet Sessions.

A Biden-kormány bevándorlási politikájáról is meg van a véleménye Jeff Sessionsnak:

Elmondása alapján

Azt persze Sessions nem tudhatja, hogy indul-e majd 2024-ben, ezt először Trumpnak kell átgondolnia.

A brüsszeli bürokráciával kapcsolatosan pedig kijelentette:

Fontos, hogy az egyes országok szembeszálljanak például a brüsszeli bürokratákkal, akik a briteknek is meg akarták mondani, mi legyen a rókavadászattal.

Trump csodálta ezért Orbán miniszterelnököt, mert együttérzett a jogaikért kiálló nemzetekkel.

Látjuk eközben, hogy a baloldal nem az érvekre válaszol, hanem személyes és bosszúszomjas támadást intéz, holott ez nem felel meg sem az amerikai, sem a nyugati szellemiségnek. Nagyon veszélyes dolog ez, és aggódom is miatta – mondta.

– emlékeztetett rá Trump egykori igazságügyi minisztere.

Jeff Sessions Magyar Nemzetnek adott interjúja itt olvasható el teljes egészében.