Zemmour már második helyen a Harris felmérése szerint

Éric Zemmour
Vágólapra másolva!
Egyre népszerűbb a francia szavazók körében a világhírű esszéista, Éric Zemmour, az Ifop legfrissebb felmérése szerint ugyanis a választópolgárok 12-15 százaléka tenné rá a voksát - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Frissítés: A Harris felmérése szerint Zemmour már a második, Macron mögött. Megelőzi a radikális és a középjobbot, és minden baloldalit.

A Le Figaro és az LCI megbízásából készített online felmérést az Ifop francia közvélemény-kutató cég 1351 18 éves vagy annál idősebb francia választásra jogosult személy megkérdezésével.

Éric Zemmour világhírű esszéista, politikai újságíró Forrás: AFP/leemage/©Arnaud MEYER

Az eredmény azt mutatja, hogy bár továbbra is a jelenlegi államfő, Emmanuel Macron áll az élen 24 százalékkal, a második helyen pedig Marine Le Pen szerepel 18 százalékkal, Éric Zemmour szorosan a nyomában van a 15 százalékkal a harmadik helyen álló Xavier Bertrand-nak, az esszéista ugyanis jelenleg 12 százalékot tudhat a magáénak a felmérés eredménye alapján, annak ellenére, hogy bár már felröppent a hír, de Zemmour még nem erősítette meg, hogy szándékában áll elindulni a 2022-es elnöki választásokon.

Forrás: V4NA

A felmérésből az is kiderül, hogy a jobboldal legesélyesebb jelöltjét, Marine Le Pen-t jelentősen meggyengíti Éric Zemmour elnöki posztért való indulása, ugyanis abban az esetben, hogy ha az esszéista nem indulna a választásokon, Marine Le Pen a szavazatok 23 százalékát tudhatná a magáénak, amivel szorosan a 26 százalékkal vezető Emmanuel Macron nyomában lenne. Őket követné a Zemmour nélküli felállásban Xavier Bertrand 18 százalékkal, majd az élmezőnytől jelentősen lemaradó Yannick Jadot állna a negyedik helyen, mindössze 8,5 százalékkal.

Forrás: V4NA

A politikusok népszerűségét tekintve tehát jelenleg úgy fest, hogy Emmanuel Macron és Marine Le Pen mérkőzne meg egymással az elnöki posztért, csakúgy, mint 2017-ben, ám a választásokig még több mint fél év van. Frédéric Dabi, az Ifop igazgatója megjegyezte, hogy Marine Le Pen népszerűsége az utóbbi időben nem mutatott dinamikus fejlődést. A felmérésből az is kiderül, hogy a baloldali jelöltek nem igazán népszerűek a választók körében, a sok jelölt miatt nagyon megoszlik a szavazótáboruk.