Erős földrengés rázta meg La Palma szigetét - videó

La Palma, Cumbre Vieja, Kanári-szigetek, vulkánkitörés, vulkán, tűzhányó, láva, Spanyolország
La Palma, 2021. október 29. A Cumbre Vieja tűzhányó lávafolyama a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén 2021. október 28-án. A mostani vulkánkitörés szeptember 19-én kezdődött. MTI/AP/Emilio Morenatti
Vágólapra másolva!
La Palma szigetén 5-ös erősségű földrengést mértek szombat reggel, ez a legerősebb földmozgás, amit a Cumbre Vieja tűzhányó szeptemberi kitörése óta mértek. A rengéseket még a szomszédos szigeteken is érezni lehetett.
Vágólapra másolva!

Az 5-ös erősségű földmozgást nemcsak La Palmán, de a szomszédos El Hierro, Tenerife és La Gomera szigeteken is érezni lehetett. Jelentősebb károkról nincsenek értesülések.

A vulkánkitörés óta naponta több tucat kisebb földrengést regisztráltak.

Szakértők szerint, mivel ezek fészke több mint harminc kilométeres mélységben található, nem jelentenek jelentős veszélyt. Ugyanakkor azt jelzik, hogy a sziget déli részén található Cumbre Vieja aktivitása egyhamar nem fog lecsillapodni.

Mindez nem feltétlenül rossz hír a spanyol fennhatóság alatt lévő, 85 ezer lakosú sziget számára, hiszen

a tűzhányó időközben egyfajta turisztikai látványosággá vált.

Az RTVE szerint különösen a mostani hosszúhétége során vonzott a sziget sok látogatót.

A Cumbre Vieja tűzhányó ötven év szunnyadás nyomán szeptember 19-én kitört. A mintegy 1300 Celsius fokos olvadt kőzet több mint 2500 épületet semmisített meg, illetve 946 hektár területet borít megkövült láva az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata szerint. A sziget hétezernél is több lakóját kellett evakuálni óvintézkedés gyanánt.