Iszlám terrorista volt a Norvégiában öt embert megölő íjas ámokfutó

Kongsberg, 2021. október 14. Helyszínelő dolgozik egy ház előtt Kongsbergben 2021. október 13-án, miután egy férfi íjjal lövöldözött a norvég fővárostól, Oslótól mintegy 80 kilométerre délnyugatra fekvő városban. A támadásnak öt halálos áldozata van, két ember megsebesült, köztük egy szolgálaton kívüli rendőr is. MTI/EPA/NTB/Terje Bendinksby
Vágólapra másolva!
A BBC arról számolt be, hogy az a dán állampolgárságú gyilkos, aki tegnap este megölt öt embert Norvégiában, a rendőrség számára ismert ember volt, és iszlamista, radikális nézeteket vall.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla, szerda este a dél-norvégiai Kongsberg kisvárosában, öten meghaltak és ketten megsebesültek, mert egy ámokfutó íjjal meglőtte őket.

A rendőrség azóta azt közölte, hogy egy Norvégiában élő, dán állampolgárságú 37 éves férfi az ámokfutás elkövetője.

A legfrissebb hírek szerint kiderült, hogy egy radikalizálódott férfiről van szó, aki az iszlámmal szimpatizál

- jelentette be Ole Bredrup Saeverud, helyi rendőrkapitány egy sajtótájékoztatón.

A Sky azt írja a norvég titkosszolgálatra hivatkozva,

hogy terrorcselekményként kezelik a történteket.

Helyszínelő dolgozik egy ház előtt Kongsbergben 2021. október 13-án, miután egy férfi íjjal lövöldözött a norvég fővárostól, Oslótól mintegy 80 kilométerre délnyugatra fekvő városban Forrás: MTI/EPA/NTB/Terje Bendinksby

A BBC azt írja, hogy a férfi ismert volt a hatóságok előtt, 2020-ban már a rendőrségnek volt dolga vele.

A dán gyilkost azzal vádolják, hogy megölt egy férfit és négy nőt. A gyilkosságok után a férfit 35 perccel elfogták. Az áldozatok 50 és 70 év közöttiek.

A két sebesült egyike egy rendőr, aki szolgálaton kívül volt. Mindkettejüket kórházi intenzív osztályon ápolják, sérülésük nem életveszélyes.

A férfit több órán keresztül hallgatták ki. A férfi jelenleg őrizetben van, vallomást nem tett, de együttműködő, és annyit elismert, hogy köze van a támadáshoz.

Ez a támadás volt Norvégia történetének legsúlyosabb támadása Anders Behring Breivik 2011-es 77 halálos áldozatot követelő tömeggyilkossága óta.