Ezer tölgyfát használnak fel a Notre-Dame újjáépítéséhez

Horizontal NOTRE DAME FIRES AND FIRE-FIGHTING ARCHITECTURE MONUMENT RELIGIOUS BUILDING ARCHITECTURE MONUMENT France SCAFFOLDING SMOKE BUILDING COLLAPSE FLAME SPIRE
Az ikonikus huszártorony nem biztos, hogy visszakerül az épületre
Vágólapra másolva!
A 2019-es tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház rekonstrukciójához mintegy ezer tölgyet használnak fel. Az épület stabilizálási munkálatai szeptemberen fejeződtek be, ezután kezdődhetett meg a tényleges helyreállítás.
Vágólapra másolva!

A székesegyház 2019. április 15-én gyulladt ki,

a lángok elpusztították a tetőzetet és a huszártornyot.

Emmanuel Macron elnök akkor ígéretet tett arra, hogy a székesegyházat öt éven belül helyreállítják, de ezt a határidőt több hátráltató tényező, köztük az elhúzódó ólommentesítés és a pandémia okozta leállások miatt valószínűleg nem tudják tartani.

Az ikonikus huszártorony lángokban Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

A katedrális tornyának újjáépítéséhez szükséges, mintegy ezer tölgyfa kivágása csütörtökön kezdődött.

Franciaország-szerte 45 fűrészüzem dolgozza fel, szárítja és tárolja majd a faanyagot, amelyet 2023-ban szállítanak az építkezés helyszínére.

Azért a tölgyet választották, mert olyan építőanyagot akarnak használni a helyreállításhoz, amely az eredetihez a legjobban hasonlít.

A felújítás költségeit pontosan még nem tudták megbecsülni, de eddig mintegy 840 millió euró (309 milliárd forint) gyűlt össze adományokból.

Azért a tölgyet választották, mert ez hasonlít legjobban az eredeti építőanyaghoz Forrás: AFP/Jean-Francois Monier

A tűz okát még nem tisztázták teljesen, de valószínűleg az elektromos rendszer hibája vagy egy el nem oltott cigaretta okozhatta a tüzet.