Mississippinek új zászlaja van

GettyImageRank2 Color Image HORIZONTAL POLITICS WASHINGTON, DC - DECEMBER 20: The new Mississippi state flag hangs in the Senate Subway in the US Capitol building on December 20, 2020 in Washington, DC. Republicans and Democrats in the Senate finally came
Mississippi új zászlaja
Vágólapra másolva!
Tate Reeves, Mississippi kormányzója hétfőn aláírta azt a törvényt, amellyel megváltoztatták az amerikai tagállam zászlaját, száműzve ezzel az egykori konföderációs államok jelképét.
Vágólapra másolva!

Az új lobogón piros alapon két sárga csíkkal övezett kék mezőn fehér magnólia látható, amelyet fehér csillagok és In God we trust (Istenben bízunk) felirat övez. Reeves az aláírási ceremónián úgy fogalmazott, hogy a régi zászló "komoly útakadály volt az egység felé". Az új lobogóról szólva pedig kijelentette: "Ez bár kicsiny, de jóhiszeműen tett erőfeszítés az egység irányába".

Mississippi új zászlaja Forrás: 2020 Getty Images/Samuel Corum

Mississippi törvényhozása júniusban szavazta meg a korábbi lobogó lecserélését, amelynek a bal felső sarkában az egykori konföderációs államok jelképe volt látható, piros alapon kék kereszt, az utóbbiban végig fehér csillagokkal. Ez az amerikai polgárháborúban (1861-1865) a konföderációba tömörült déli államok zászlója volt és sokakat a rabszolgaság korára emlékeztetett. Az igény a változtatásokra a tavaly nyári, helyenként zavargásokba torkolló, afroamerikaiak jogainak védelme érdekében tartott megmozdulások nyomán merült fel.

Mississippi eddigi zászlaja, benne a konföderációs államok jelképével Forrás: AFP/2020 Getty Images/Tasos Katopodis

Az új zászlót a tavaly november 3-i referendumon fogadták el, és a törvényhozás 2021. január 6-án hagyta jóvá.