A kínai légierő 12 harci gépe repült be szombaton a Dél-kínai-tenger fölött Tajvan légvédelmi övezetébe - közölte a szigetország védelmi minisztériuma.

A tájékoztatás szerint a négy vadászgép és nyolc stratégiai bombázó repülőgép Tajvantól délre, a szigetország és a Tajvan által ellenőrzött parányi Pratas (Dongsha)-szigetek között hatolt be a légvédelmi övezet délnyugati sarkába. A közlés szerint a tajvani légierő rakétákat lőtt föl, hogy "figyelemmel kísérje" a légtérsértést.

Kína, amely saját területének tekinti Tajvant, az elmúlt hónapokban rendszeresen megsértette a tajvani légteret, de ezeket a berepüléseket eddig egy vagy két felderítő repülővel hajtotta végre. Igen szokatlan, hogy a nagyhatalom ilyen komoly légierőt vonultasson föl. Tajvani közlés szerint a légtérsértő műveletben négy J-16-os vadászgép és nyolc H6-K jelű, nagy hatótávolságú csapásmérő repülőgép vett részt. Ez utóbbiak nukleáris robbanófejjel készült, kétezer kilométeres hatótávolságú cirkálórakétákat hordoznak.

Kína egyelőre nem fűzött kommentárt a tajvani bejelentéshez. Peking a korábbi hasonló eseteknél arra hivatkozott, hogy hadgyakorlatokkal igyekszik óvni Kína szuverenitását és biztonságát.

A kínai kormány már a hivatalából szerdán távozott előző amerikai elnök, Donald Trump megbízatása alatt is növekvő aggodalommal figyelte a Tajvannak nyújtott amerikai támogatást.

Miután Tajvan de facto washingtoni nagykövete meghívottként részt vett Joe Biden amerikai elnök beiktatásán, Emily Horne, a washingtoni Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője közölte: az Egyesült Államok továbbra is "sziklaszilárdan" elkötelezett a független Tajvan mellett.