Hatalmas magyar gazdasági siker Kínában

Petheő Tamás, az EPS Global és a GB & Partners igazgatósági elnöke és Gyarmati Zoltán az EPS Global igazgatóságának tagja a 2022-es Téli Olimpia város okos parkolási rendszerének a kiépítésére és 30 éves üzemeltetésére vonatkozó tender nyertest kihirdető
Petheő Tamás, az EPS Global és a GB & Partners igazgatósági elnöke és Gyarmati Zoltán az EPS Global igazgatóságának tagja a 2022-es Téli Olimpia város okos parkolási rendszerének a kiépítésére és 30 éves üzemeltetésére vonatkozó tender nyertest kihirdető okirattal, amelyet az kínai önkormányzat és a partnerek is aláírásukkal és pecsétjükkel hitelesítették.
Vágólapra másolva!
Az EPS Global Zrt. sikeresen lezárta újabb kínai projektjének akvizícióját, így már három kínai városban is kínai-magyar közös együttműködésben valósulhat meg a magyar fejlesztésű okos parkolási rendszer. Az új projektváros, Zhangjiakou az egyik kiemelt rendezési helyszíne a 2022-es téli olimpiai játékoknak.
Vágólapra másolva!

A tranzakciót az EXIM Exportösztönző Magántőkealapot kezelő GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő menedzselte szoros együttműködésben az EPS szakembereivel. A cél Zhangjiakou város okos parkolási rendszerének saját finanszírozásból való kiépítése és 30 éves üzemeltetése. Zhangjiakou Pekinggel határos, lakossága 4,65 millió fő. A város a következő téli olimpia egyik legfontosabb helyszíne, ahol a sí és snowboard versenyeket tervezik megtartani.

A parkolási projekt célja a város centrumában 25 000 közterületi (utcai) parkolóhely és a belváros minden közterületen kívüli parkoló kapacitásának, mint a parkolóházak mélygarázsainak egy okos rendszerbe vonása.

Ennek eredményeképpen az okos rendszer az összes parkolóhely adatával rendelkezni fog, így az autóvezetők a mobil applikáción és az intelligens forgalomirányító táblákon láthatják a szabad parkolóhelyeket. A mobil app sok más funkció mellett navigációs szolgáltatást is nyújt: például az utazókat egyből a céljukhoz legközelebbi szabad parkolóhelyre irányítja.

Petheő Tamás, az EPS Global és a GB & Partners igazgatósági elnöke és Gyarmati Zoltán az EPS Global igazgatóságának tagja a 2022-es Téli Olimpia város okos parkolási rendszerének a kiépítésére és 30 éves üzemeltetésére vonatkozó tender nyertest kihirdető okirattal, amelyet az kínai önkormányzat és a partnerek is aláírásukkal és pecsétjükkel hitelesítették. Forrás: EMIL CHALHOUB/Emil Chalhoub

A parkolási díjak és esetleges meg nem fizetett tartozások rendezésére kizárólag elektronikusan lesz lehetőség. A jelenlegi magyar pótdíjazási gyakorlattal ellentétben, a parkolási díjat meg nem fizető autósok „mikuláscsomagja" csak egy értesítő arról, hogy a parkoló autós helyett a parkoló ellenőrei indították el a parkolási díjfizetést. Így sokkal olcsóbbá és egyben egyszerűbbé válik az az elmaradt parkolási díj megfizetése. Amikor pedig egy autóvezető elindítja a parkolási díjfizetést, de elfelejti azt leállítani, akkor erről a rendszer automatikus értesítést küld a sofőrnek.

Így a parkolási díj betölti a forgalomszabályozási feladatát, ugyanakkor ezzel a szolgáltatással kiegészülve egyben az autós érdekeit is figyelembe veszi.

A rendszer teljes transzparenciát biztosít az önkormányzatnak, amely valós időben, online látja a parkolási adatokat, valamint az összes adatot tárolja és egy big data adatelemző és vizualizációs modulon keresztül az önkormányzat számára fontos adatokból teljesen automatikusan riportokat készít igény szerinti időszakonként.

A városi közlekedés zavartalan üzemeltetése, tervezése és fejlesztése szempontjából is fontos, hogy ezek az információk elérhetők legyenek a Zhangjiakou-i városüzemeltetés és tervezés számára. Az EPS Global szoftverrendszerén túl, az EXIM Exportösztönző Magántőkealap egy másik befektetése is fontos szerepet kap a projektben: a parkolóhelyek foglaltsági és egyéb használatra vonatkozó adatait az Asura Technologies Kft élő kameraképet feldolgozó videó analitikai megoldása fogja biztosítani.

Az EPS-nek a Zhangjiakou-i projekt a harmadik közös együttműködése lesz a ZTE telekommunikációs óriás infrastruktúra fejlesztéssel foglalkozó leányvállalatával, a ZTE ITS-sel. A Zhangjiakou-i beruházásban az EPS és a ZTE ITS konzorciumban vesz részt és stratégiai partnerségre lépett a China Communications Construction Company nevű kínai óriásvállalattal. A teljes projekt 9 milliárd forintos bekerülési értékének 90 %-át a CCCC finanszírozza. Azonban az EPS többségi és a ZTE ITS kisebbségi tulajdonú közös holding vállalatának lesz irányító többsége (51 %) a projektcégben.

A CCCC a Fortune 500 lista szerint a világ 93. legnagyobb vállalata, egyben Kína legnagyobb közlekedési infrastruktúra építő és üzemeltető vállalata, 118 országában van jelen, így az EPS technológiája mind Kínában, mind a világon rendkívül gyorsan elterjedhet.
Az EPS Global-ról Az EPS Global Zrt 2012 évben került megalapításra azzal a céllal, hogy a magyar technológiát és know-how-t külföldre exportálja. A társaság többségi tulajdonában lévő kínai-magyar vegyes-vállalatainak jelenleg összesen három kínai várossal vannak érvényes koncessziós szerződései 20, 25 és 30 éves határozott időtartamokra.

Ezek keretein belül 55 000 parkolóhelyet kell ellátni az EPS és kínai partnerei okos technológiájával és azokat a koncessziós szerződések lejártáig üzemeltetni.

A vállalat irányító többségét a GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő által menedzselt EXIM Exportösztönző Tőkealap, amely az EPS Global Zrt operatív irányításában is aktívan részt vesz. Jelentős tulajdonos még családi vagyonkezelő cégén keresztül Emőri Gábor is, akinek a tulajdonában álló i-Cell cégcsoport valósította meg például a használat arányos útdíj rendszert (HUGO), valamint az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszert (EKÁER).