Az Európai Parlament Külügyi Bizottsága (AFET) szerdai ülésén megszavazta a Szerbiáról szóló 2019. és 2020. évi jelentését. A jelentést fokozott várakozás előzte meg, ugyanis a nyugat-balkáni országról utoljára 2018-ban fogadott el dokumentumot az Európai Parlament. Deli Andor, a nagyobbik magyar kormánypárt, a Fidesz vajdasági EP-képviselője sajnálatát fejezte ki, hogy számos olyan baloldali és liberális javaslat bekerült a szövegbe, melyek egyetlen célja nyomást gyakorolni a szerb néppárti kormányra, ezáltal nehezítve a csatlakozási tárgyalásokat – hívja rá fel a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökség. A legújabb késleltetésnek két fő oka van: az LMBTQ-lobbi nyomására a transzneműek identitásváltásának kérdése, illetve az, hogy Szerbia Jeruzsálembe tervezi költöztetni az izraeli nagykövetségét. A baloldal tehát csak elméleti síkon, a retorikájában integrációpárti.

„Közismert, hogy az uniós intézmények közül az EP fokozottan támogatja a bővítést és olyan új módszertanok alkalmazását, melyek célja, a bővítési tárgyalások felgyorsítása. Az erre vonatkozó módosító indítványaimat a néppárti Vladimir Bilcik jelentéstevő mind elfogadta, és belekerültek a szövegbe a kisebbségi jogok gyakorlati megvalósulására vonatkozó észrevételeim is. Ezért támogattam a jelentést" - mondta el Deli Andor vajdasági születésű EP-képviselő.

Deli Andor, a Fidesz EP-képviselőjeForrás: MTI/Beliczay László

A magyar politikus kiemelte ugyanakkor: sajnálatos, hogy a baloldali és liberális módosító indítványok miatt a jelentésnek számos olyan pontja van, melynek nincs közvetlen köze sem a bővítés gyorsításához, sem pedig az EU tagsági feltételekhez.Egyértelműen nyomást akarnak gyakorolni a szerb néppárti kormányra. Ezért kerülhetett a jelentésbe többek között a washingtoni egyezmény kritikája, Szerbia jövőbeli lehetséges izraeli nagykövetségének székhelyére vonatkozó észrevételek, vagy a transzneműek identitásváltásának kérdése" - hívta fel rá a figyelmet a vajdasági EP-képviselő.

A transzneműek zászlójaForrás: AFP/Angela Weiss

Deli Andor rámutatott, hogy az Európai Bizottságban Várhelyi Olivér magyar biztos mindent megtett a bővítés felgyorsításáért, ugyanakkor egyes tagállamok továbbra is bizonytalanok, a koronavírus-válság miatt pedig érezhetően másra helyeződött a figyelem. Emiatt az elmúlt évben nem történhetett áttörés a bővítés folyamatában. Különösen bosszantó és sajnálatos, hogy a baloldali, zöld és liberális képviselők módosításainak következtében már az Európa Parlamentben is megjelentek azok a hangok, melyek csak visszatartják a folyamatot" - hangsúlyozta Deli Andor EP-képviselő.

A Szerbia országjelentés plenáris szavazására március végén kerül sor. Ennek kapcsán a képviselő elmondta, elképzelhetőnek tartja, hogy érkeznek még további hasonló javaslatok baloldali részről.

A történtek tökéletesen szemléltetik azt, hogy a baloldal csak elméleti síkon, a retorikájában integrációpárti, a valóságban nem szeretné, hogy a Nyugat-Balkán csalatkozzon az Európai Unióhoz, ezért húzódik a régió integrációs folyamata már hosszú évtizedek óta.