Nem mond le tisztségéről az ausztrál igazságügyi tárca vezetője, aki szerdán elismerte, ő az a korábban meg nem nevezett miniszter, akit nemi erőszakkal vádoltak a médiában, ám sajtótájékoztatóján leszögezte: nem követte el a bűncselekményt.

– Ha most lemondok a tisztségemről egy olyan gyanú miatt, amely egyszerűen meg sem történt, akkor Ausztráliában bárkinek derékba törhet a pályafutása, elveszítheti akár egy egész élet munkáját is, mindezt csupán a sajtóban megjelenő vádak nyomán – hangoztatta Chris Porter, kiemelve, hogy egy 33 évvel ezelőtti eset kapcsán várják tőle, hogy bizonyítsa ártatlanságát.

– Csak annyit tudok mondani, hogy nem történt ilyesmi – jelentette ki, hozzátéve, hogy a nővel, akit a vád szerint középiskolás korában megerőszakolt, soha nem volt szexuális kapcsolata, a vádról pedig voltaképpen csak annyit tud, amennyi a sajtóban megjelent, ám ezt rágalomhadjáratnak nevezte.

Bizonyíték híján nem tudnak vádat emelni

Bejelentette azt is, hogy "mentális épsége érdekében" néhány hétre szabadságra megy, Scott Morrison miniszterelnök szóvivője pedig azt közölte, hogy Porter feladatait erre az időre Michelia Cash, a foglalkoztatásért, szakképzésért, kis- és családi vállalkozásokért felelős miniszter veszi át.

A rendőrség részéről azt közölték, hogy bizonyíték híján nem tudnak vádat emelni, mert a feltételezett sértett nem tett náluk hivatalos és részletes panaszt azt megelőzően, hogy tavaly öngyilkosságot követett el.

Az meghalt nő Porter ellen megfogalmazott vádját a múlt héten, névtelenül küldték el a miniszterelnöknek és más képviselőknek, az ügyben azóta megszólalt Morrison is, aki azonban nem nevezte meg a minisztert.

Porter szerdán azt mondta, továbbra is bírja a miniszterelnök bizalmát.