Orbán Viktor: A hatékony politikai irányítás a világjárvány elleni siker előfeltétele - fotók

Vágólapra másolva!
A hatékony politikai irányítás a koronavírus-világjárvány elleni küzdelem sikerének előfeltétele, ez az izraeli lecke - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Benjámin Netanjahu izraeli és Andrej Babis cseh kormányfővel közös találkozóján Jeruzsálemben csütörtökön. A miniszterelnök képeket töltött fel Facebook-oldalára a Benjamin Netanjahuval és Andrej Babissal folytatott találkozójáról.
Vágólapra másolva!

A jeruzsálemi King David szállodában tartott csúcstalálkozó fő témája a koronavírus-járvány elleni védekezés volt.

- húzta alá Orbán Viktor.

Rámutatott: cseh kollégájával együtt azért utazott Izraelbe, hogy megértse, hogyan vált az ország "a világjárvány elleni harc világbajnokává", és hogyan követheti a példáját Magyarország.

A miniszterelnök emlékeztetett rá: Magyarország és Izrael barátsága élő, és ennek egyik bizonyítéka, hogy az izraeli-magyar kereskedelem mérlege tavaly is nőtt, miközben a világkereskedelem mérlege több százalékkal csökkent.

Kiemelte: az izraeli kormány - a magyar kormánnyal együtt - támogatott egy izraeli befektetést, amelynek célja, hogy lélegeztetőgépeket gyártson Magyarország területén.

Orbán Viktor megjegyezte: megtanulták, hogy egy világjárvány idején ezekből az eszközökből jobb ellátónak lenni, mint vevőnek.

A magyar kormányfő kiemelte: a világ tele van bizonytalansággal, és sokan azt állítják, hogy a pandémiák korszaka vár ránk a jövőben.

Elmondása szerint a hatékonyabb védekezés és felkészülés jegyében az izraeli miniszterelnök felvetette:

Magyarország is vegyen részt egy közös nemzetközi erőfeszítésben, amelynek célja, hogy Izrael területén olyan létesítmények épüljenek ki, amelyek megkönnyítik a vakcinák és orvosságok kifejlesztését a jövőben

A felek emellett megállapodtak abban, hogy Magyarország csatlakozik az Izrael által előterjesztett nemzetközi kezdeményezéshez az oltást igazoló "zöld igazolványról".

Netanjahu elmondta, több ötlet napirendre került, köztük például a "zöld útlevelek", vagyis a koronavírus elleni beoltottságot bizonyító igazolványok elfogadása. Az izraeli kormányfő rámutatott, hogy Izrael már több országgal megegyezett a szabadabb utazást lehetővé tevő digitális immunitásigazolások kölcsönös elfogadásáról, és úgy vélte, fontos lenne Magyarországot és Csehországot is hozzáadni ehhez a körhöz.

A hármas csúcstalálkozón részletesen tárgyaltak arról is, miként vonhatnák be Magyarországot és Csehországot az Izraelben tervezett nemzetközi vakcinagyártásba

. "Együtt többre vagyunk képesek" - fogalmazott az izraeli miniszterelnök.

Netanjahu közeli személyes barátjának nevezte mind a magyar, mind a cseh kormányfőt.

Nagyrabecsülését fejezte ki amiatt, hogy mindkét ország missziót nyitott Jeruzsálemben, és igaz barátokként segítenek Izraelnek a nemzetközi porondon is.