Spanyolországban folytatják az oltást az AstraZenecával

spanyolország, koronavírus
Bőröndjét tolja egy Németországból érkezett utas a Spanyolországhoz tartozó Baleár-szigetek székhelyének, Palma de Mallorcának a repülőterén 2021. március 18-án.
Vágólapra másolva!
Spanyolország jövő szerdától ismét alkalmazza a az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyagot - jelentette be Carolina Darias egészségügyi miniszter csütörtökön Madridban.
Vágólapra másolva!

Mint mondta, azért várnak a jövő hét közepéig, mert várhatóan hétfőn döntenek arról, hogy módosítják-e azok körét, akik megkaphatják ezt az oltóanyagot.

Eddig a 18 és 55 év közötti korosztályt oltották az AstraZeneca vakcinájával, de már tervben volt a kibővítése 65 éves korig, amikor átmenetileg leállították a vakcina használatát, miután több országban, köztük Spanyolországban is jelentettek olyan eseteket, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében.

Bőröndjét tolja egy Németországból érkezett utas a Spanyolországhoz tartozó Baleár-szigetek székhelyének, Palma de Mallorcának a repülőterén 2021. március 18-án. Forrás: MTI/EPA/EFE/Cati Cladera

María Jesús Lamas, a spanyol gyógyszerügynökség (AEMPS) vezetője elmondta: az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön biztonságosnak értékelte a brit-svéd védőoltást, amelynek előnyei meghaladják az esetleges kockázatokat.

Hangsúlyozta, hogy

egyelőre nincs bizonyított kapcsolat a vérrögképződés megnövekedett kockázata és az oltóanyag között,

igaz, ennek ellenkezőjét sem igazolták, ezért a vizsgálatok tovább folytatódnak.

Spanyolországban eddig 981 ezren kapták meg az AstraZeneca vakcináját, az oltottak között három trombózisos esetről érkezett jelentés, egyikük életét vesztette.