Az elnök halála után fia vette át a hatalmat Csádban

Mahamat Idriss Déby, Csád
N'DJAMENA, CHAD - APRIL 20: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - "PRESIDENCY OF CHAD / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) A screen grab captured from a video shows General Mahamat Idriss Deby Itno, son of late Chadian President Idris Deby Itno, who lost his life in front line, after the son Mahamat Idriss Deby Itno was announced as Chairman of the Transitional Military Council of Chad by Chadian Army Speaker Azem Bermandoa Agouna on state television in N'Djamena, Chad on April 20, 2021. It is also stated that after the death of President Itno, the Transition Military Council was established. Chadian Presidency / Handout / Anadolu Agency (Photo by Chadian Presidency / Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Agyonlőtték Idriss Déby csádi elnököt, halálának hírét kedden jelentette be a hadsereg. A másfél évig tartó átmeneti időszakban egy katonai tanács fogja vezetni az országot, élén az államfő fiával, Mahamat Idriss Débyvel.
Vágólapra másolva!

Az elnöki hivatal honlapján szerdán közzétett "átmeneti charta" szerint a katonai tanács élén álló Mahamat Idriss Déby az ország elnöke és a hadsereg főparancsnoka is egyben, de ő áll a minisztertanács és a védelmi testületek élén is. Ő szentesíti az általa kinevezett 69 főből álló katonai tanács által elfogadott jogszabályokat.

Mahamat Idriss Déby az apjához közel álló 14 tábornokot nevezett ki az átmeneti katonai tanácsba, amelynek az lesz a feladata, hogy vezesse az országot , a "szabad és demokratikus választásig" tartó másfél éves átmeneti időszakban.

Az 95 cikkelyből álló átmenti charta hatályon kívül helyezi az alkotmányt, és a köztársaság alaptörvényeként szolgál,

szavatolja a vélemény-, lelkiismereti és vallási szabadságjogok érvényesítését.

Mahamat Idriss Déby Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Chadian Presidency / Handout

A csádi hadsereg kedden arról tájékoztatott, hogy Idriss Déby a FACT lázadópocsoporttal vívott harcban halt meg.

A líbiai határnál halt meg, ahol maga irányította a felkelők elleni műveleteket.

A lázadók elutasították a katonai átmeneti tervet, és megfogadták, hogy folytatják az előrenyomulást a főváros felé. A FACT leszögezte, hogy Csád nem királyság, és a hatalom dinasztikusan nem adható át. A csádi ellenzék is követeli a visszatérést a civil hatalomgyakorláshoz.

A csádi választási bizottság egy nappal Idriss Déby halála előtt jelentette be, hogy az előzetes eredmények szerint földcsuszamlásszerű győzelmet aratott az április 11-i elnökválasztáson, amelyet az ellenzék bojkottált. A voksok 79 százalékát szerezte meg, és ez lett volna a hatodik mandátuma.

Hírügynökségek szerint Déby halála megrázta az országot, de Csád nyugati szövetségeseiben is aggodalmat váltott, mivel őt régóta szövetségesnek tekintették az iszlamista csoportok elleni harcban.