Szputnyik V vakcinával kezdődik az oltási kampány Abháziában

Second dose of Covid-19 vaccine administered in Gaza Clinic,Covid-19,Gaza,Gaza city,Health,Palestinians,second dose,S Horizontal
GAZA CITY, GAZA - MARCH 17: Flacons of Russia's Sputnik V coronavirus (COVID-19) vaccines as Palestinians administered the second dose of it at Sheikh Radwan Clinic in Gaza City, Gaza on March 17, 2021. Ali Jadallah / Anadolu Agency (Photo by Ali Jadallah / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Megérkezett pénteken az első Szputnyik V vakcinaszállítmány a szakadár Abháziába, májusban indul az oltási kampány a koronavírus ellen - tudatta Tamaz Cahnakija abház egészségügyi miniszter.
Vágólapra másolva!

Mint mondta, az első szállítmánnyal 6500 adag oltóanyag érkezett Oroszországból. Hozzátette, hogy a segélyként kapott vakcinákat jelenleg az egészségügyi minisztérium különleges hűtőraktárában helyezték el.

Cahnakija szerint az oltási kampány ezzel a májusi ünnepségeket, vagyis az ortodox húsvétot követően kezdődhet meg. Ennek érdekében két oltóközpontot hoztak létre a szuhumi kórházban. Az egészségügyi tárcavezető közölte, hogy

elsőként az egészségügyi dolgozókat és a veszélyeztetett társadalmi csoportokat fogják beoltani.

Tamaz Cahnakija egyben tudatta, hogy csak azok kapnak egyelőre oltást, akik vérében nem mutatnak ki antitesteket, vagyis korábban nem fertőződtek meg koronavírussal. Mint mondta, az oltási kampány további menete, az országba érkező további vakcinaszállítmányoktól függ.

Illusztráció Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Ali Jadallah

A mintegy 245 ezer lakosú Abháziában a járvány kitörése óta 14 494 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 222-en haltak meg a kórban. 13 517-en meggyógyultak.

Abházia az 1990-es évek elején, a Szovjetunió szétesése után - fegyveres konfliktus nyomán - vált ki Georgiából. A 2008-as, Tbiliszi vereségével végződött orosz-grúz villámháború után - amely azért robbant ki, mert Grúzia megpróbálta visszafoglalni Dél-Oszétiát - Abházia is kinyilvánította függetlenségét. Oroszország mindkét tartományt független államként ismeri el, és a nemzetközi bírálatok ellenére katonákat állomásoztat területükön.

A két szakadár georgiai tartományt Oroszországon kívül csupán néhány állam ismeri el a világon.