Kigyulladt és elsüllyedt szerdán az iráni haditengerészet egyik legnagyobb hajója a Perzsa-(Arab-)öböl bejáratának közelében, a legénységet sikerült kimenekíteni - adta hírül a Fársz iráni hírügynökség.

Az iráni állami televízió és hírügynökségek által kiképző hajónak minősített, Harg nevű hajó nem messze Dzsaszk iráni kikötővárostól, hajnalban kapott lángra. A tűz okáról egyelőre nem közöltek információt.

Az AP hírügynökség értesülése szerint a Harg kedden indult el Dzsaszkból nyugat felé, amerikai műholdfelvételek szerint pedig a tűz nem sokkal a Fársz tájékoztatását megelőzően ütött ki.

A brit gyártmányú hajó, amely 1984-ben, hosszas tárgyalások után került az iráni haditengerészet tulajdonába azon kevés iráni hadihajók egyike volt, amely a tengeren is el tudta látni üzemanyaggal a hajóit, a fedélzete pedig helikopterek felszállására is alkalmas volt.

Az Asriran.com által 2021. június 2-án közreadott, videofelvételről készült képen füst száll fel az iráni haditengerészet Kharg nevű hajójáról a Perzsa-(Arab-)öböl bejáratának közelében, az Ománi-öbölbenForrás: MTI/AP/Asriran.com/-

Az iráni haditengerészet az elmúlt évek során több balesetet jelentett: 2020-ban, egy szintén Dzsászk közelében tartott hadgyakorlat során az egyik rakéta a célpont helyett egy kísérőhajót talált el, a balesetben 19-en meghaltak. Egy évvel korábban a haditengerészet egy torpedórombolója süllyedt el a Kaszpi-tengeren.