Aknarobbanásban meghalt két újságíró és egy helyi tisztségviselő pénteken az Örményországgal és Hegyi-Karabahhal határos, azerbajdzsáni Kelbadzsar régióban.

Az AzTV azerbajdzsáni állami televíziós csatorna vezetője arról számolt be a Facebookon, hogy a társaság operatőre, illetve az AzerTag hírügynökség egyik újságírója munkája végzése során meghalt a detonációban. A belügyminisztérium ezt megerősítette, és közölte, hogy egy harmadik személy, egy helyi tisztségviselő is áldozatául esett a robbanásnak. A tájékoztatás szerint délelőtt 11 óra körül lépett működésbe a harckocsi elleni akna Susuzluk településen.

Kelbadzsar körülbelül harminc éven keresztül örmény ellenőrzés alatt állt, amíg 2020. november 25-én Azerbajdzsán fennhatósága alá nem került a hegyi-karabahi fegyveres konfliktust lezáró megállapodás értelmében, több más vitatott területtel együtt.

Az azeri hadsereg aknamentési munkálatokat végez ezeken a területeken, Baku szerint azonban az örmény oldal ezt jelentősen akadályozza azzal, hogy nem adja át az aknatérképeket.Az elmúlt hetekben többször is összetűzések voltak Kelbadzsarban a határ mentén.

Tavaly szeptember 27-e és november 9-e között Azerbajdzsán jelentős területeket szerzett meg Hegyi-Karabahban egy háborús konfliktusban. Az Azerbajdzsántól 1991-ben egyoldalúan elszakadt, örmény többségű Hegyi-Karabah enklávé és a környező, örmények uralta azerbajdzsáni települések visszafoglalására indított offenzívában több mint hatezren vesztették életüket. A harcok egy háromoldalú, örmény-azeri-orosz tűzszüneti megállapodás aláírásával értek véget november 9-én. Moszkva kétezer békefenntartót vezényelt a térségbe a tűzszünet fenntartására.