Új különleges egység kezdte meg tevékenységét a szlovén határrendészet keretében kedden a horvát határhoz közeli Brezicében, ahol a legtöbb migráns lépi át illegálisan a határt - közölte a szlovén belügyminisztérium.

A 23 rendőrből álló egység - amelyet később 52 főre terveznek növelni - illegális migrációval és emberkereskedelemmel kapcsolatos műveletekben, valamint a határokon átnyúló bűncselekmények elleni küzdelemben vesz részt. Járművekkel, éjjellátó kamerákkal és drónokkal ellenőrzi majd a határt.

IllusztrációForrás: pixabay.com

Ales Hojs belügyminiszter a helyszínen elmondta: bár a migráció látszólag csökkenő tendenciát mutat, a menekültkérdés globális alakulása arra utal, hogy ez meg fog változni. "A határ ezen része különösen veszélyeztetett. Itt az ideje megfelelően felkészülni" - fogalmazott a tárcavezető.

Hozzátette: az Európai Unióban tárgyalások folynak arról, hogyan lehet megfelelően ellenőrizni a schengeni külső határokat és visszaküldeni a migránsokat a nem uniós országokba.

"Amíg azonban nem születik ilyen megállapodás, önökre kell támaszkodnunk" - mondta a miniszter a szolgálatot teljesítő rendőröknek. A szlovén rendőrség ez év első öt hónapjában 2440 illegális határsértőt tartóztatott fel, ami több mint negyedével kevesebb, mint az előző év ugyanezen időszakában volt.